Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpande båtvrak retar Morabor

Annons

I strandkanten på Saxnäsområdet står ett båtvrak och skräpar, en syn som inte uppskattas av personer som bor i området eller av dem som brukar promenera där.

- Ett flera år gammalt problem, förklarar Johnny Nilsson på kommunen, om båten som har aktern långt ner i vattnet. Antingen står båten på botten eller också är det de vajrar som den är förankrad med som hindrar den från att sjunka djupare ner i Siljan.

Kommunen har försökt få ägaren till båten att ta bort den men han verkar inte bry sig.

- Han har bett att vi ska öppna ett elabonnemang där så att han kan svetsa igen ett hål i båten, säger Johnny Nilsson som tycker att båtplatsen liknar en skrothög.

- Men det verkar ändå som om ägaren till båten ser ett visst värde i den.

Båten som liknar de gamla flottningsbåtarna har kommit långt i sitt förfall. Förutom att det tydligen finns hål i skrovet är delar av däcket ruttet.

Mannen som äger båten har haft tillstånd från kommunen att ha en båtplats där, men då det hela började likna ett skrotupplag sade kommunen upp avtalet, något som den här skepparen inte tycks fästa så stort avseende vid.

- Vad kan vi göra, annat än att begära handräckning? undrar Johnny Nilsson.

Hygge brändes vid Gäddsjön

u Under måndagen brändes ett skogshygge på 34 hektar av, vid södra Gäddsjön. Orsa Besparingsskog är ett av få skogsföretag i landet som använder hyggesbränning som en av flera markberedningsmetoder före skogsplantering. Att bränna hyggen har många fördelar för att bevara mångfald bland både växter och djur, säger skogvaktare Lars Karlsson.

Ett nybränt hygge är ingen vacker syn de första åren, innan växtlivet tagit fart. Däremot ger det skydd åt smådjur som harar och fåglar. Redan ett år efter bränningen börjar växtlivet ta fart och ge mat och förutsättningar för allt från skalbaggar till älgar. När det gäller växtlivet berättade Karlsson att det finns flera växter, vars frön måste ha en brand innan fröna gror.

Antalet skogsbränder har minskat mycket under de senaste två hundra åren, vilket i sin tur påverkar den flora och fauna som finns i dag.

Länsstyrelser och Naturvårdsverket gör så kallade naturbränningar med syfte att bevara mångfalden av framför allt växter och vissa arter av skalbaggar i våra skogar.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons