Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande osaklig debatt

Annons

Det finns flera citat från debatten som är väl värda att reflektera över. "Ska en skola drivas av en kristen sekt?" undrar Lars Broman. Avser då Broman med denna sekt Elsborgskyrkan?

Då Elsborgskyrkan är knuten till samfundet EFK, före detta Örebromissionen, som har funnits i över 100 år, betyder detta att alla liknande frikyrkor i Sverige är sekter?

Definitionen för begreppet sekt kan diskuteras, men utan tvivel har ordet en starkt negativ klang. Avser således Broman att religionsfrihet är ett påfund som vi bör avskaffa?

Här kan man ana en skrämmande trångsynthet långt större den som Broman anklagar de konfessionella skolorna att stå för. En som inte tvekar inför begreppet sekt och dess innebörd är Sören Johansson. Han slår fast att Elsborgskyrkan faktiskt är en sekt, som dessutom ligger nära Livets ord. Varifrån kommer denna teologiska och dogmatiska kunskap?

Har han besökt någon av kyrkorna eller vad har han för grund för detta påstående? Vidare säger han "om samhället ska fungera måste det finnas en solidaritet". Innebär det att Elsborgskyrkan är en osolidarisk församling?

Menar Johansson att Sveriges frikyrkor och dess medlemmar utgör en avvikande minoritet mot ett i övrigt totalt omtänksamt, hänsynsfullt och ansvarskännande samhälle?

Vidare i debatten tar Rosa Güclü ton. Hon insinuerar att det på muslimska skolor sker könsstympning. När har detta skett? Hur kunde samhället i övrigt helt missa denna häpnadsväckande nyhet?

Man misstänks tro att det faktiskt aldrig har skett någon organiserad könsstympning på någon muslimsk friskola. Hur tänker Güclü att detta inlägg ska bidra till en konstruktiv debatt? Vidare säger hon att "bara fanatiskt religiösa vill starta egna skolor". Vilken undersökning grundar hon dessa påståenden på? Vilka är hennes källor?

De ovan nämnda politikerna verkar heller inte ta någon hänsyn till det faktum att Skolverket har genomfört en noggrann och utförlig granskning av skolan Mosaik. En granskning som Mosaik har klarat av. Har dessa politiker tagit del av Skolverkets beslut och analyserats detta? Har de överhuvudtaget läst Mosaiks ansökan? Om så var fallet vill man tro att argumenteringen skulle vara långt mer saklig, och inte som nu skedde med rena faktafel och spontana grundlösa känsloyttringar kring ämnet religion i allmänhet.

Om detta är den verklighet som råder i kommunfullmäktige vill jag bara uppmana alla politiker att rannsaka sig själva och börja driva vår kommun i en mer upplyst och demokratisk anda.

MAGNUS JANSSON MAGNUS JANSSON ÄR MEDLEM I "SEKTEN" ELSBORGSKYRKAN.

Mer läsning

Annons