Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottlossning mot presidentplan

Annons

En grupp oroliga föräldrar har gått in i den belägrade Röda moskén i Islamabad för att hämta sina barn som hamnat mitt i den blodiga kraftmätningen mellan armén och radikala islamister.

Skottlossning och explosioner fortsatte att eka över komplexet i morse, då krisen i Pakistans huvudstad gick in på sitt fjärde dygn. Inget böneutrop hördes från moskén, ett tecken på att byggnaden skadats under de senaste dagarnas strider.

Skottlossning har förekommit nära en flygbas kort efter att president Pervez Musharraf lämnat basen i ett flygplan, uppger pakistanska tjänstemän enligt flera nyhetsbyråer. Musharrafs plan landade senare problemfritt i Turbat i sydvästra Pakistan, uppgav pakistansk tv.

Minst fyra pakistanska soldater dödades i dag i ett självmordsdåd i den nordvästra delen av landet, sade militär- och poliskällor. Attacken ägde rum i staden Dir. I närheten håller en extremistgrupp till som har band till islamisterna i Röda moskén, även om det var oklart om det fanns något samband med händerna i Islamabad. Huvudstaden ligger i nordost.

Attacken var den tredje i sitt slag i området på tre dagar. Dåden har dödat 18 människor, rapporterar Reuters.

Abdul Rashid Ghazi, en hög ledare i den talibanliknande grupp som förskansat sig i Röda moskén sade tidigare att han och hundratals anhängare var redo att ge upp i utbyte mot bland annat fri lejd, men regeringssidan kräver en villkorslös kapitulation.

Ledaren för islamisterna som ännu är kvar i Röda moskén i Islamabad säger att de hellre dör än överlämnar sig till armén.

Myndigheterna hävdar att det finns en hård kärna på mellan 50 och 80 tungt beväpnade extremister i moskén. President Musharraf har dock beordrat säkerhetsstyrkorna att avvakta med en stormning för att undvika ett blodbad.

Totalt tros det finnas över tusen människor kvar i Röda moskén, de flesta kvinnor och många barn. Hundratals poliser och soldater omringar moskéområdet i centrala Islamabad. Vatten-, el- och gastillförseln har stoppats.

TT

Mer läsning

Annons