Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skötten" fyller 65

Annons

Bengt-Åke är uppvuxen i Säter. Efter folk- och realskola började han 1959 att arbeta på Säters sjukhus som mentalskötare.

Han kom då bland annat i kontakt med dåtidens Svartenbrandt.

Bengt-Åke blev intresserad av människor och fortsatte sina studier vid Fornby folkhögskola, Uppsala universitet och Social kameral utbildning i Kristinehamn.

1966 började han arbeta som socialassistent i Falun och sedermera i Borlänge.

1967 fick han anställning i Malung och blev årets senare Sveriges yngsta socialchef.

Bengt-Åke blev kvar i Malung fram till 1990. Då gick flyttlasset åter till Falun, där fick han jobb som sekreterare vid den nya statliga myndigheten Arbetslivsfonden under dåvarande landshövding Lilly Hanssons ledning.

1994 blev Bengt-Åke distriktschef vid äldreomsorgen, en tjänst som han innehade fram till sin avtalspension för några år sedan.

Bengt-Åke har varit med om en hel del i sitt rika arbetsliv. 1980 fick han uppdrag att vara sakkunnig i Svenska kommunförbundet Dalarna.

Han fick uppdrag att ordna bordsplacering åt Gunnar Sträng i samband med en förbundsmiddag med socialchefer från hela landet på Uppsala slott.

Han har också blivit pistolhotad i samband med ett dramatisk barnavårds-omhändetagande.

Men som sagt, det är genom idrotten som den breda allmänheten lärt känna Bengt-Åke, eller "Skötten" som han allmänt kallades i idrottskretsar.

Bengt-Åke har sysslat med fotboll, ishockey och bandy, varit idrottsledare, tränare och fotbollsdomare.

Fotbollen började hemma i Säter, där han blev distriktsmästare genom bland annat seger över Brage.

1962 spelade Bengt-Åke för Brage, tillsammans med "storfräsare" som Gert Nilsson och Lennart Samuelsson.

1966 spelade Bengt-Åke för Falu BS, i laget fanns bland annat bandylegenden "Bempa" Ericson och "Pajen" Jonsson.

Efter bara en säsong i Falu BS flyttade Bengt-Åke till Malung, där han spelade fotboll med bland andra Vanco Markovski och Kjell Magnil.

Bengt-Åke har också spelat mot Lennart "Nacka" Skoglund, när Nacka besökte Sörsjön. Han har även blivit punktmarkerad av Englands omskrivne förbundskapten Svennis Eriksson vid en match mot Torsby, där Malung vann med 2-0 och "Skötten" gjorde både målen.

Bengt-Åke var en stor målskytt på fotbollsplanen, han vann skytteligan i div IV Dalarna två år i rad.

Efter spelarkarriären blev han tränare, Malung, Nornan, Yttermalung, Sälen/Sörsjön och Nybergssund i Norge.

I ishockey har Bengt-Åke spelat i Säter, Hedemora, Falu BS, Örebro och varit tränare för Malung.

I bandy spelade han i Mobyn, Grimsåker och Malung. Han har även hunnit med att vara sekreterare i Dalarnas bandyförbund under åren 1996-98.

Sonen Patrik "Putte" Johansson var framgångsrik bandyspelare i Vetlanda på 80-90-talet. Han spelade till och med ett antal landskamper.

Men Bengt-Åke har inte enbart sysslat med lagidrotter. Tre Vasalopp och tio triathlontävlingar har det också blivit genom åren.

Men livet har inte bara handlat om idrott för Bengt-Åke. Han har varit auktionist och konferencier, med bland annat Jerry Wiliams, Jockmocks Jocke, Per Gessle med flera vid evenemang i Malung.

Han har varit speaker i Vansbrosimmet, skrivit revytexter till bland annat Borlänge- och Falurevyn, han har medverkat i TV-programmet "Oss skojare emellan" med Ingvar Oldsberg.

Numera spelar Bengt-Åke ensam Gustav Vasas äventyr i Dalarna, bland annat på Rankhyttans herrgård.

Födelsedagen firar socialarbetaren, idrottsmannen och Gustav Vasa tillsammans med sambon i Paris.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons