Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska hade privat relation med psykpatient

Annons

En sjuksköterska i Mora inledde en privat relation med en patient inom den psykiatriska öppenvården som hon hade kontakt med i tjänsten. Patienten upplevde det hela som en kärleksrelation.

Trots att patienten hade missbruksproblem drack sköterskan och patienten alkohol tillsammans.

Nu kritiseras sköterskan av Socialstyrelsen för sitt agerande.

Av anmälan framgår att förhållandet mellan sjuksköterskan och patienten pågått under avsevärd tid.

Sjuksköterskan har uppgivit att hon träffade patienten under sin semester sommaren 2004. De träffades vid två tillfällen på Moras enda uteställe där hon uppträdde som privatperson.

- Mora är en liten ort och det är omöjligt att vi inte stöter på patienter när vi är privata, har sjuksköterskan anfört.

Vidare vill hon bestämt dementera att hon haft något förhållande med patienten.

- Däremot blev vi goda vänner, säger hon.

Av utredningen framgår dock att sköterskan och patienten vid upprepade tillfällen druckit alkohol tillsammans. Detta har skett i bådas bostäder och på restaurang. Två gånger per vecka har patienten haft hembesök av sjuksköterskan.

Socialstyrelsen fastslår att sjuksköterskan har brustit i sin dokumentationsskyldighet. Hon har inlett en privat relation med patienten. Patienten har upplevt det som en "kärleksrelation". Hennes förhållningssätt till patienten har varit oprofessionellt oavsett om relationen ledde till sexuell relation eller inte.

Socialstyrelsen kommer inte, utöver den kritik som utdelas, att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av den anmälan som gjorts.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons