Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterproblemen ökar i Sälenfjällen

/
  • Skoterproblem. Problemen med skoterförare som kör skoter i områden där det är förbjudet har ökat markant i Dalafjällen inte minst i Sälenfjällen. En omfattande operativ verksamhet kommer nu att genomföras under vintern. Tre myndigheter samarbetar nämligen polis, länsmyndigheter och tull. Här tre företrädare för de olika myndigheterna Stig Enarsson, polisen, Lars-Axel Magnusson, länsstyrelsen och Hans Jensen, tullen.

Annons

Sammanlagt kommer det att vara 14 tillfällen i Sälenfjällen och 8 tillfällen i idre-Särnaområdet.

- En redovisning från förra året visar att överträdelser skett i områden där det är förbjudet att åka skoter och dessa problem har ökat också den här säsongen. Och det är turisterna som bryter mot bestämmelserna medan ortsborna sköter sig säger Lars-Axel Magnusson som är den som övervakar det här för länsstyrelsens räkning.

Den planerade operativa tillsynen som görs av polis, tull och länsstyrelse fungerar mycket bra och under resten av vintern kommer man att ha flera såna här gemensamma insatser.

- Skoterproblemen kan inte öka i den takt det gjort under senare år. Då kan det betyda att det i en förlängning till och med kan bli skoterförbud i fjällområdet. Och det ville ingen att det skall bli säger närpolischefen Stig Enarsson.

Den största ökningen av problemen ligger inom stugområden, vid skidanläggningarna men också efter skidleder där man inte normalt sett får åka skoter.

Hittills i vinter har också flera skoterförare som varit berusade ertappats och det har i samtliga fall varit fjällturister och män som man tagit.

Under de här gemensamma insatserna som kommer att göras under vintern kommer man att kontrollera nykterheten, förarbevis och även skotrarnas chassinummer och registreringsnummer men även hastigheten.

Den här tillsynen som man har infört är till för att man skall se att skoterförarna efterlever de föreskrifter som finns i regleringsområdena på fjället, skyddade områden som nationalparker och naturreservat där det är förbjudet att åka skoter liksom i planområden där det råder skoterförbud.

Ortsborna är vad man hittills kunnat konstatera inget större problem i varje fall inte i fjällområdet utan det är fjällturisterna och där finns det också ett markant inslag av norrmän som kommer till fjällen för att åka skoter men som många gånger är dåliga på att följa de föreskrifter som finns.

- I en förlängning kan det ökade antalet överträdelser av skoterförbud i olika sammanhang ytterst leda till ett totalt skoterförbud och det gagnar ingen. Att överträdelserna ökat beror delvis på att det blivit fler skotrar men också att en del skoterförare nonchalerar de föreskrifter som finns säger Lars-Axel Magnusson.

Mer läsning

Annons