Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skorstenen åtta meter lägre efter protesterna från Sälen

Annons

Kommunen har under något år planerat att bygga en fliseldad fjärrvärmeanläggning i Sälens by.

I höstas hade ärendet kommit så långt att kulvertledningarna började grävas.

Planerna hade tydligen gått ortsborna förbi och grävningarna satte igång en protestaktion med namnlistor.

Protesterna riktade sig dels emot panncentralens placering mitt i turistbyn, bredvid skolan, dels den 23 meter höga skorstenen som skulle byggas framför vyn mot fjällen.

De protesterande befarade också att rök/ånga från panncentralen skulle kom-ma att ligga som ett "lock" över dalgången i vissa vädertyper.

För kommunens politiker och tjänstemän kom protesterna som en överraskning. Inga sådana signaler hade kommit till dem under handläggningen av ärendet.

Protesterna ledde i alla fall till att ärendet har setts över på nytt. Kommunen är inne på att fullfölja sin plan, om än i något reviderat skick.

-Den största förändringen är att skorstenen kommer att bli lägre. I stället för 23 meter är den 15 meter i det nya förslaget, säger Hans-Göran Larsson som är chef vid kommunens tekniska kontor.

-Förklaringen är att den tidigare beräkningen gällde för en placering som ursprungligen låg närmare bebyggelsen vid skolan. Dess-utom kommer skorstenen nu att förses med en rökgasfläkt, som skjutsar ut röken med högre fart.

Däremot står kommunen fast vid den planerade lokaliseringen av panncentralen, bakom Konsum.

-Det finns inget bra alternativ i byn och det går inte bygga en så här liten panncentral för långt bort från de förbrukarna, säger Larsson.

Den planerade panncentralen ska värma upp bland annat skolan, hyreshus och affärsfastigheter i byn.

Panncentralen ska också värma upp den planerade sporthallen som, enligt löften, kommer att uppföras inom de närmaste åren.

-Målsättningen är att panncentralen ska kunna tas i drift före nästa vinter, säger Hans-Göran Larsson.

I samband med den förnyade prövningen av panncentralen i Sälen kommer ärendet att annonseras. Berörda får då möjlighet att lägga fram sina synpunkter.

Återstår att se om kommunen lyckats blidka de protesterande så att bygget kan fullföljas.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons