Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skorstenar kan börja brinna när kylan kommer

Annons

De flesta som eldar med ved tänder en panna när kvicksilvret kryper ner på höstnätterna, det hinner aldrig bli riktigt varmt i skorsten eller pannan. Eftersom det inte blir riktigt varmt bildas det kondens i skorstenen och med det följer tjärbildning och då oftast i övre delen av skorstenen.

När det sedan knäpper till och pannan börjar användas lite hårdare kommer röktemperaturen att stiga i övre delen av skorstenen och tjäran börjar brinna. Därmed är sotelden ett faktum.

Uppstår det ett dovt muller och det slår ut en eldkvast från skorstenen är det full fart i sotelden och då gäller det att stänga alla luckor och ringa efter räddningstjänsten.

Enligt räddningschefen Veikko Koskelainen i Smedjebacken har de under den gångna vintern varit på en handfull sotbränder i Smedjebacken.

-Det har gått bra de här gångerna, men det har faktiskt hänt flera gånger att det gått över i en fullt utvecklad brand, säger Koskelainen.

Sotarmästaren Peter Ujvary poängterar vikten av att de som eldar med ved ser till att rökgaserna håller rätt temperatur.

-Ungefär 70 grader vid nocken ska det vara på rökgaserna och nere i början av skorstenen är det bra med cirka 250-300 grader på rökgaserna, då är det en optimal eldning som ger minst tjära och bästa ekonomin, säger Ujvary.

Det som sker när det blir tjära i skorstenen är att pipan blir som en kona och det för med sig att hastigheten på rökgaserna ökar i toppen på skorstenen och då tänds tjäran.

-Det är bättre med en pipa som ser ut som en tratt, men den ger i sin tur inte en optimal förbränning, säger Ujvary.

Ett annat problem som Ujvary lyfter fram i sammanhanget är att många skorstenar är byggda för en helt annan typ av eldning än vad det är i dag.

-Moderna kaminer och pelletsbrännare kräver inte så stora kanaler i skorstenen och det kan medföra problem att få en bra ekonomi i uppvärmningen.

För byggdes skorstenar oftast med en hel sten åt det ena hållet och en halv åt det andra, det gav en rökkanal på cirka 14 gånger 28 centimeter.

-Det skulle många gånger räcka med en halvsten åt vardera hållet, säger Ujvary.

Det bästa sättet att undvika soteld är enligt Ujvary att inte fjuttelda på hösten och våren, utan att istället elda mer regelbundet på vintern. Men samtidigt inte elda hårdare än vad skorstenen och eldstaden tål. Även i det läget finns en ökad brandrisk.

Den som vill veta mer kan kontakta Svenska brandskyddsföreningen, dels via deras hemsida, www.svbf.se, eller på telefon 08-588 474 00. Där går det att få informationsmaterial kostnadsfritt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons