Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön sommar på ön

Annons

- Båten kommer, hojtar någon och klungan rör sig mot bryggan, alla vill kliva på först.

Mats Hedman, fritidsassistent från Britsarvsskolan, och studerande Robin Einarsson, vars mål är att bli fritidspedagog, ser till att alla håller sig på land tills kaptenen Bosse Blomberg, oftast kallad "Bobben", har lagt till.

Att slussa ungdomar mellan Källviksbryggan och Hälsinggårdsbryggan och Hellmansö har han gjort i tio års tid. Hur många han kört är svårt att säga men i dag var det 135 stycken som fick möjlighet att njuta av ölivet i det vackra solskenet.

Under båtfärden pratar vi med ett par flickor från Krondiket och undrar bland annat vad de har med sig ut till ön.

- Badkläder och lite mat, säger Caroline Tanse.

Vilken typ av mat har man då med sig för att stilla hungern en hel dag på ön? Makaronisallad, vatten, Festis, bullar, Mariekex och ett äpple, har Caroline med.

- Jag tror inte att du äter upp allt, säger kompisen Rebecka Meijer.

- Det är bättre att ha med sig för mycket, svarar Caroline.

I Rebeckas matsäck finns pannkakor, saft, bullar och frukt.

- Jag vet inte om mamma har lagt ner något mer, tillägger hon.

Väl framme rusar ungdomarna upp till gårdsplanen där Peter Doverhem, en av dagens två övärdar, informerar om gällande regler.

- Så fort ni är på bryggorna för fiske och kanotfärder är det ett måste att ha flytväst på. Därborta börjar tipspromenaden och senare blir det brännboll. Glöm inte att ställa era matdosor som behöver värmas här. Sedan blir de väl du som får diska, fortsätter Peter och sneglar på den andre övärden Lasse.

Vi går ner till badplatsen.

- Det här är helt enormt, så mycket barn som funkar så bra tillsammans, säger Agneta Höglund som är på kollot för att arbetsträna.

Vädret är också på sin bästa sida. Då kollot i måndags öppnade för säsongen var det 13 grader i vattnet, tisdagen likaså. Vid vårt besök under onsdagen var det 15 grader.

Mer läsning

Annons