Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skomakaren blir inte vid sin läst

Annons

- Verksamheten har gått bra och jag tycker jobbet är roligt. Samtidigt vill jag prova på något annat innan jag fastnar i livets ekorrhjul, konstaterar Kjell Helin.

Han har annonserat efter eventuell efterträdare i yrket.

- Hantverkaryrket är tyvärr utdöende. Människor vill inte betala för det arbete en hantverkare lägger ned i tid. Ingen har nappat på att ta över efter mig, fortsätter Kjell Helin.

Två utbildningar till skomakare finns faktiskt kvar i Sverige, belägna i Övertorneå och på en plats i södra Sverige. Enligt Kjell finns endast ett fåtal utbildningsplatser och många av dem som går ut startar som skomakare på hobbynivå vid sidan av ett annat yrke.

Tidigare arbetade Kjell inom vården. Han har dock sedan unga år burit på ett intresse för hantverk.

För tio år sedan började han på en läringsplats hos en skomakare i Falun. Efter ett år tog han över den etablerade skomakarfirma som funnits i Mora sedan 1957 och flyttade den från lokaler på Vasagatan till Moragatan.

- Jag arbetar inte bara med reparationer av skor. Yrket täcker ett stort begrepp och jag lagar även ryggsäckar, väskor, läderarbeten, skinnkläder och simdynor till simhallen, för att nämna några exempel.

När Kjell började med yrket kände han en fritidskänsla, att få jobba med sitt eget. Den erfarenhet han fått är att det är tvärtom. Han lever med jobbet dygnet runt. Den administrativa pappershanteringen växer för varje år.

- Semester har jag bara haft mariginellt, någon enstaka dag.

Nu har Kjell öppet till sista maj. Under juni städar han upp lokalen. Han kommer att behålla maskinparken ifall han startar skomakarsysslan nere i Skåne, eller kanske i Spanien.

- Annars ligger framtiden öppen. Jag har inga bestämda planer utan är inte främmande för olika idéer.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons