Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoluniformer obligatoriska i Polen

Annons

Polens parlament beslöt på onsdagen att införa skoluniform för grund- och mellanskoleelever, upp till runt 16 års ålder. Även gymnasieskolor kan införa skoluniformer efter samråd med föräldrarna.

Förslaget kom från Polska familjeförbundet (LPR), ett parti på yttersta högerkanten som ingår i den konservativa koalitionsregeringen. Partiledaren och utbildningsministern Roman Giertych argumenterade att skoluniformer ska göra slut på "modeparader" i skolorna och stärka disciplinen, förutom att de minskar föräldrarnas utgifter. Giertych lovade statlig hjälp till fattiga föräldrar att köpa skoluniformer när det nya läsåret startar i september.

Giertych har också lanserat ett förslag om förbud för "homosexuell propaganda" i skolan. Enligt Giertych ska skolmaterial som nämner homosexualitet inte få finnas och lärare som talar om homosexualitet ska kunna avskedas och straffas. Förslaget har väckt oro i EU-parlamentet där utskottet för medborgerliga rättigheter tänker syna förslaget, om den polska regeringen går vidare med det.

TT

Mer läsning

Annons