Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoldagen som blev historisk

Annons

I över tio år har jämställdhetsprojektet På lika villkor rullat på i Faluns skolor.

I grunden är det ett stort demokratiarbete som handlar om att förändra den stelbenta synen på hur flickor respektive pojkar bör vara och vad de får göra.

Hundra pedagoger har sedan starten fått utbildning och på så sätt fått redskapen att jobba aktivt med jämställdhet både på skolgården och i klassrummet.

Under förra året, med stöd av lite EU-bidrag, tog projektledare Rita Liedholm de första stegen mot att ta fram en modell för att kunna jämställdhetsmärka skolor. Och i går kunde skolnämndens ordförande Ragnar Kroona (s) avtäcka skylten som berättar att Södra-Kvarnbergsskolan är en jämställdhetsmärkt skola. Den första i hela Sverige.

Det betyder att Södra-Kvarnbergsskolan lever upp till en rad kvalitetskrav när det gäller jämställdhet: All personal har genomgått utbildningen På lika villkor, skolan har en handlingsplan för jämställdhetsarbetet och alla arbetslag har en egen handlingsplan för sitt jämställdhetsarbete. Handlingsplanerna utvärderas och revideras en gång per termin.

- Det här är ingenting som är för evigt utan måste återerövras gång på gång, sade skolchef Svante Hanses när han talade under festligheterna på Södra-Kvarnbergsskolan i går.

Förhoppningen är att idén med att jämställdhetsmärka skolor ska sprida sig, inte bara i Falun utan i hela Sverige:

- Att förändra attityder tar tid och kraft; trots att det egentligen handlar om något så enkelt som att alla har lika värde, sade Hanses.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons