Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbänkar till Lettland

Annons

- Vi tänker ta med 400 bänkar med stolar, nio katedrar och svarta tavlor. Sedan är det lite diverse, udda möbler, fåtöljer och annat, berättade Erik Rapp då Tångringsskoan på tisdagen tömdes inför den hjälpresa som i dag går till Lettland.

För den 74:e hjälpresan till Lettland hade en lastbil redan på långfredagen lastats med kläder, skor, husgeråd, hygienartiklar med mera. Den andra lastbilen på hjälpresan kommer att vara fylld med bänkar och andra möbler från Tångringsskolan.

Före tisdagens tömning av Tångringsskolan hade hjälparbetare gjort rent och skruvat isär alla skolbänkar.

- Fyra dagar höll vi på att slakta bänkar. Under en del bänkar kunde det sitta upp till 20 tuggummi, berättar Birger Andersson.

Alla begagnade tuggummin avlägsnades med hjälp av ett specialredskap, framtaget för just operation bänkrengöring.

Makarna Rapp i Hosjö, Falun, har i 14 år hjälpt behövande i Lettland, efter hjälpresan i april är den 75: e hjälpresan planerad till den 13 maj.

I Lettland är behovet mycket stort då det gäller i stort sett allt vad som behövs för en dräglig tillvaro. Mer lyckligt lottade svenskar är också villiga att skänka det mesta av vad som behövs.

- Det skänks mycket till Lettland, problemet är de höga fraktkostnaderna. En sådan här transport går på 65 000 kronor, det är för hyra, båtbiljetter, bränsle och liknande. De chaufförer som ställer upp begär aldrig någon ersättning, påpekar Erik Rapp.

Fraktkostnaderma för hjälpresan i april har två företag i Borlänge ställt upp med, de tog halva kostnaden var.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons