Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans personal varslas

Annons

Annaskolan är den enda skolan i Dalarna som drivs enligt Waldorfpedagogiken. Cirka häften av skolans elever är inflyttade just för den sakens skull. Men nu ligger verksamheten i farozonen. Skälen är främst två enligt Malte Nordling, ordförande i den stiftelse som driver skolan.

- Vi har färre elever i år än vi hade räknat med. Det beror delvis på ett generationsskifte, elevkullarna minskar i skolor över hela landet, men det har också slutat elever och inte kommit tillräckligt med nya, säger han.

- Det andra är att våra bidrag är lägre än vad kommunens skolor får, och den frågan har ju varit en tvistefråga mellan oss och kommunen under många år.

Annaskolan är en vanlig skola som drivs som friskola och man får kommunbidrag per elev.

- Och där har vi och kommunen olika åsikter om vad som är en rättvis nivå, säger Malte Nordling.

Skolan har fått rätt i frågan i domstol flera gånger, men kommunen har överklagat domarna till kammarrätten. Men nu vill Annaskolan gräva ned stridsyxan och komma till en förlikning med kommunen och istället koncentrera sig på den framtida verksamheten.

- Vi har begärt en summa som vi tycker är rimlig så att vi kan komma till ett avslut, säger Nordling men konstarerar också att man befinner sig i en förhandlingssituation.

800000 kronor har Annaskolan begärt, kommunen vill i sin tur ha en redovisning av åtgärder skolan planerar för att få ordning på ekonomin. Personal och föräldrar har ställt samman en verksamhetsplan med förslag till åtgärder. Den största utgiftsposten är löner, och därför en av dem att varsla personalen om uppsägning.

- Men det betyder inte att alla ska sluta, säger Malte Nordling. Alla våra medarbetare har kompetenser som vi behöver för att driva skolan, så det handlar mer om att skära i tjänsterna.

Waldorfpedagogiken ligger i tiden menar Malte Nordling och han tycker sig ha märkt ett ökat intresse för verksamheten från omgivningen. Motiverade elever och frånvaron av mobbing kan vara starka kort i de pågående förhandlingarna med kommunen.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons