Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska vara rättvis

Annons

Svar till Rolf Gunnarsson, 1/3:

RG har ställt en fråga till mig om jag tänker "stänga alla friskolor i Dalarna". Som riksdagsledamot kan jag inte stänga några friskolor. Däremot kan jag som riksdagsledamot genom lagstiftning vara med och se till att hela skolväsendet ska präglas av rättvisa villkor, demokratisk insyn och likvärdig kvalitet.

Vad betyder det då för mig?

Balansen mellan offentliga och fristående skolor i en kommun måste ges faktiska möjligheter att ta sitt övergripande ansvar.

Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för och skyldigheten att ordna undervisning för alla barn och ungdomar.

Därför är det för oss till exempel viktigt att kommunen har möjlighet att ta hänsyn till den merkostnad en sådan beredskap innebär när man fördelar bidragen till fristående skolor.

Utbildningspolitiken är central för den personliga utvecklingen, för enskilda människors livschanser och för den framtida samhällsutvecklingen.

Min övertygelse är att det är i skolan som man bygger upp sina demokratiska värderingar och sin nyfikenhet inför det okända.

Då är det mycket allvarligt om skolan segregeras socialt, etniskt eller för den delen ekonomiskt vilket det finns tecken på enligt Skolverket.

Min oro handlar alltså om att villkoren för den kommunala och fristående skolan i dag faktiskt är olika och det hotar idén om en likvärdig skola för alla.

Min ambition är alltså helt kort och väldigt bestämt att vara med och bidra till en skola som sätter eleverna och pedagogiken i centrum och inte vinstintresset.

ANNELI SÄRNBLAD (S)RIKSDAGSLEDAMOTRÄTTVIK

Mer läsning

Annons