Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska prioriteras

Annons

Redan innan valet har kommunfullmäktige beslutat att göra investeringar i skolan för 72 miljoner kronor, vilka ska genomföras på fyra år.

Under den mandatperiod som avslutas i höst har socialdemokraterna haft 17 av de 35 mandaten i kommunfullmäktige. För att klara att få majoritet har socialdemokraterna ingått en allians med vänsterpartiet.

Nu satsar socialdemokraterna på att få egen majoritet och för att nå dit har de satt upp ett valprogram i 30 punkter.

Tyngden ligger på satsningar på skolan och fritidssektorn.

-Vi har lagt mycket resurser på barnomsorgen och de senaste åren öppnat fyra nya avdelningar i förskolan, säger Olle Långberg, ordförande i arbetarkommunen.

Den stora satsningen ligger på Bergaskolan i centrala Smedjebacken, där kommunen ska investera 52 miljoner kronor i att bygga om skolan och renovera den.

-För att locka folk till Smedjebacken krävs det mer än bra skolor. Fritidssektorn blir allt viktigare för människor och det är också något vi vill satsa på, framhåller Leif Nilsson.

Även när det handlar om bostäder vill socialdemokraterna göra stora satsningar. Skälet är att det finns en stor brist på villor till salu i kommunen och det hindrar folk att flytta till orten.

-Vi har ett stort tryck på efterfrågan av marklägenheter eller lägenheter med hiss, säger Leif Nilsson.

De lägenheter som blir vid Fridhem är det redan i dag lång kö till.

-Vi skulle vilja bygga lägenheter på Kyrkogatan, med ett mycket attraktivt läge, påpekar Nilsson.

-Det kan verka konstigt att vi rivit över 1000 lägenheter och sedan vill börja bygga nytt, men det är en annan typ av bostäder som efterfrågas nu, konstaterar Olle Långberg.

En annan punkt på socialdemokraternas valprogram är satsningar på en fortsatt utbyggnad av vindkraften.

-Nu sätter vi upp en snurra på Uvberget och jag är övertygad om att det finns möjlighet att sätta upp fler, säger Nilsson.

-Det är mycket förmånligt skattemässigt att satsa pengar i ett vindkraftverk som privatperson, poängterar Olle Långberg.

Ytterligare en sak som socialdemokraterna vill fortsätta att utveckla är det brottsförebyggande arbetet.

Sedan ett par år tillbaka pågår ett ungdomsprojekt där ungdomarna ska få vara med och påverka sin situation och få pengar till det genom att skadegörelsen minskar.

-Det har varit en mycket positiv utveckling och stora pengar har sparats in. Nästa steg är att bilda ett ungdomsstyre där ungdomarna får besluta vad pengarna ska användas till, uppger Leif Nilsson.

Socialdemokraterna i Smedjebacken har beslutat att det är dags att sätta ner foten när det gäller sjukvården i Västerbergslagen.

-Vi vill visa att vi har en politisk vilja när det gäller vården och kravet är att akuten ska vara kvar och att ekonomin ska vara i balans, säger Olle Långberg.

-Sjukvården och lasarettet är oerhört viktigt för socialdemokraterna i Västerbergslagen, fortsätter han.

Vid arbetarkommunens årsmöte fastställdes även listan till kommunfullmäktigevalet i höst.

Nuvarande kommunalrådet Leif Nilsson toppar listan och efter henne följer: Carin Runeson, Olle Långberg, Lise-Lotte Jansson, Bengt Norrlén, Mi Abrahamsson, Fredrik Rönning, Lena Ludvigsson-Olafsen, Jörgen Lindkvist, Åsa Engberg, Andreas Boström, Solweig Nyrede, Ingemar Hellström, Eira Henriksson, Håkan Svensson, Märta Hansson, Kjell Midér, Monica Forsgren, Ola Larsen och på 20:e plats Ingbritt Bergström.

Rågher Thelin hamnade på 21:a plats och Roger Hemming hamnade på 25:e plats och är därmed båda två utanför valbar plats.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons