Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan klarar inte mer

Annons

5,1 miljoner kronor är sparkraven på skolorna i Leksand för 2006. Det motsvarar 14,4 tjänster och redan nu kan bildningsnämnden konstatera att neddragningarna får allvarliga följder.

De konsekvensbeskrivningar som samtliga skolor lämnade in till nämndens senaste sammanträde i onsdags visar på färre lärare, större klasser med upp till fyra årskurser sammanslagna, fler lärarlösa lektioner och simundervisning som får stryka på foten.

Allt för att ekonomin ska gå ihop.

- Det här är allvarligt. Det blir inte bra, säger Christer Swedhs och skakar bekymrat på huvudet när han bläddrar i sina papper.

Hade ni inte kunnat förutse det - besparingarna är ju på 5,1 miljoner kronor?

- Vi visste att det skulle få konsekvenser, men kanske inte exakt hur det skulle slå.

Det som oroar nämnden är också att så gott som alla enheter inom skolorna blir påverkade av neddragningarna då de olika yrkesgrupperna har egna las-områden.

- Det gör att exempelvis en elevassistent kan få sluta trots att det inte finns sparkrav på den gruppen på den skolan. Detta bara för att han eller hon är sist anställd i hela den yrkesgruppen.

- När det drabbar elever med särskilda behov är det extra illa, fortsätter Swedhs.

Förvaltningschef Lars Nyberg ska nu undersöka om det finns fall där las-principen frångåtts. I så fall är man beredd att få ett liknande ärende prövat.

Två av bildningsnämndens ledamöter, Lena Grundel (m) och Birgitta Lokgård (c), ville med stöd av ersättaren Per-Erik Ingels (c) att situationen redan nu skulle redovisas för fullmäktige, men det förslaget röstades ner.

I stället gör nämnden ett uttalande till kommunstyrelsen och fullmäktige om att man inte klarar av några andra besparingar 2007 än de som har med minskat elevantal att göra.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons