Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan i Drevdagen hotas av nedläggning

Annons

När skolan på torsdagskvällen hade examen, lämnade 15 elever, i åldrarna 6-12 år, skolan. Av dessa flyttar fyra elever ner till högstadiet i Idre. Därtill har en familj aviserat att den avser att flytta från byn, något som gör att det i nuläget riskerar att endast bli omkring tio elever kvar i skolan inför nästa läsår.

- Tyvärr ser det ut som om vi förlorar ytterligare fyra elever till lärsåret 2006-2007, säger Marit Mosshäll, som är rektor för den lilla friskolan.

Att barn växer upp och går igenom skolan är en del av en skolas vardag. Problemet för Drevdagen är att det inte finns någon större inflyttning av nya barnfamiljert därför att det helt enkelt saknas bostäder.

Under de år som skolan funnits har flera barnfamiljer flyttat till Drevdagen och vänt befolkningsutvecklingen. Samtidigt har flera små företag skapats i fjällbyn. Men nu är de barnen på väg att gå igenom skolan.

För Drevdagens del är det därför oerhört viktigt att nya familjer med barn väljer att flytta till byn, för att inte elevantalet ska sjunka så lågt så skolan inte kan överleva.

- Vi klarar oss i höst och då kommer vi att erbjuda skola i Drevdagen, säger Marit Mosshäll, som är en av de många Drevdagsbor som under 22 år haft barn i skolan.

- Men nu lämnar min yngsta dotter skolan, säger Marit.

Skolverket har en rekommendation på att det ska finnas 20 barn i en skola för att verket ska bevilja skolan de tillstånd som behövs. Vad gäller Drevdagen så har skolan haft ett undantag från antalet barn men för att skolan ska kunna leva vidare krävs fler barn, för att den skolpeng som kommunen betalar, ska räcka till både lärare, personal, skolmaterial, driftskostnader och allt annat som behövs.

Det räcker inte med en vacker och uppskattad skola om inte nya barnfamiljer flyttar till byn. Frågan är bara var de barnfamiljer som vill bo i Drevdagen, ska finna en bostad.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons