Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan finns på nätet

Annons

- Dextersidan som vi utnyttjar är ett steg mot den så kallade 24-timmarskommunen. Det vill säga att den offentliga förvaltningen kan vara tillgänglig dygnet runt så att medborgarna kan göra ärenden då de har tid, inte bara när expeditionen är öppen, berättar skolchefen Britt Stig Arvidsson som för övrigt avgår med pension i dagarna.

Gymnasieskolan i kommunen har använt det här dataprogrammet under ett par år. I våras fick gymnasieeleverna ut sina betyg på nätet.

Nu har också förskolan lagt ut information på samma vis och det är möjligt att det också blir aktuellt för grundskolan så småningom.

I Dexterprogrammet kan lärarna registrera gymnasieelevernas närvaro och studieresultat. Eleverna har sin egen loggbok där de gör anteckningar och bland annat redogör för hur långt de kommit med olika arbeten. Elever, lärare och föräldrar kan kommunicera med varandra över nätet.

Scheman, klasslistor, studieplan och elevernas omdömen finns också inlagda. För att komma åt de personliga uppgifterna får varje elev egen inloggning. Även föräldrarna får möjlighet att på nätet se hur den egna eleven klarar sig i skolan.

- Det är en trygghet, särskilt för föräldrar som bor på annan ort och inte dagligen kan följa sitt barns skolarbete på plats, säger Stig Arvidsson.

Nu även förskolan kommit in i Dexterprogrammet. Här kan föräldrar söka förskoleplats, hitta uppgifter om olika förskolor och beräkna sin egen avgift. Via datorn kan föräldrarna lämna inkomstuppgifter, ändra tider och säga upp platsen.

Det finns ännu inget beslut om även grundskolan ska vara med i det nya systemet.

Införandet är förenat med vissa kostnader, men om det ger några besparingar kan man ännu inte säga.

- Men servicen blir bättre och det bör förenkla administrationen, säger Stig Arvidsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons