Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan bantas - igen

Annons

20-talet övertaliga skol-tjänster ska bort samtidigt som det finns lediga tjänster. Det kan även underlätta om någon tar ledigt på grund av graviditet, någon pensioneras eller lämnar sin tjänst av andra anledningar.

Ifjol varslades 25 tjänster. Till sommaren var det inte många varsel som var aktuella.

-Vi ska försöka komma fram till principer, säger Nyberg med anledning av dagens förhandlingar.

I stort handlar det om rätt storlek på skolkostymen. Antalet elever minskar till hösten. Inom grundskolan minus 100 elever från läsåret 06/07 till 07/08. Förskolebarnen minskar med tio under samma period. Elev- underlaget i gymnasiet uppvisar plus-minus noll.

Lars Nyberg nämner även den nya förskoleavdelningen i Siljansnäs som kostar över miljonen med sina tre tjänster. Vidare har statsbidraget till vuxenundervisningen minskat vilket kan leda till personalminskningar.

Nye ordförande i bildningsnämnden, Sakarias Winberg, kunde fått en angenämare start.

- Generellt kommer jag in i en tuff period. Vi måste följa elevunderlaget. Detsamma gäller lokalerna, säger Winberg, som har att rätta sig efter sparkravet på 8,5 miljoner under den närmaste treårsperioden.

Övertalighet är aldrig roligt, menar Lars Nyberg. I dag förhandlingar med facken. Om en vecka presenterar han det slutliga resultatet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons