Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola och omsorg i topp

Annons

Omkring 440 hushåll, eller cirka tolv procent, svarade på enkäten, något som utvärderaren Per Almén är nöjd med.

Eftersom det var fritt fram att svara "hur som helst" har sammanställningen inte varit lätt, men vissa frågor anses vara speciellt viktiga på de åtta olika orterna.

På frågan om vad som anses vara viktigast för kommunens framtid har Björboborna svarat äldreomsorg och arbete. I Bäsna sätts främst skola och barnomsorg, vilket Dala-Flodaborna håller med om, men de tillägger även vikten av en fungerande äldreomsorg.

Även Djurmo- Djurås-, Mockfjärds- och Gagnefsborna menar att skolan och barnomsorgen är viktigast. Sifferboborna håller med och tillägger att arbete tillhör de viktigaste frågorna.

När det gäller frågor som berör endast den egna hemorten, tycker alla att naturen, gemenskapen och sammanhållningen är bra. Björboborna är rädda om sin läkarmottagning och anser att sly bör röjas på många ställen. Vid badet och vid Fänforsen vill många ha en uppsnyggning.

Bäsnaborna vill inte mista skolan och affären och de anser att kommunikationerna kunde vara bättre.

I Dala-Floda saknar invånarna bankomat och ett riktigt postkontor. De säger även att de vill ha bättre kommunikationer och skola samt barn- och äldreomsorg.

Även Djurmoborna efterlyser bättre kommunikationer och de vill ha en säkrare avfart från riksvägen. De har även synpunkter på snöröjning och vägbelysning.

Djuråsborna är nöjda med närheten till all service, men vill ha bättre kommunikationer och fler cykelvägar. En uppsnyggning av orten efterlyses också.

I Gagnef vill invånarna också ha bättre kommunikationer och fler cykelvägar. Många oroas över trafiksäkerheten, exempelvis på riksvägen utanför Nordbo, där en vägombyggnad inte anses ha blivit lyckad.

Mockfjärdsborna vill ha en sporthall och ett eget äldreboende. De är inte nöjda med den privata servicen i form av obefintligt fik, icke kvällsöppna butiker och obemannad bensinstation. De vill också ha en uppsnyggning av samhället.

I Sifferbo efterlyses bättre skolskjutsar, vandringsleder och bättre vägar.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons