Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola anmäld - betygen försvann

Annons

Eleven trivdes inte på Hagagymnasiet och valde att börja på Falu Frigymnasium inför terminsbytet i årskurs två.

När flytten gjordes ville hon ha beskrivning av de kurser hon läst och de kurser hon påbörjat under andra året, så att hon kunde fortsätta där hon slutat. Men den processen dröjde betydligt längre än hon väntat sig.

Många av betygsdokumenten som väl kom in, var inte tillräckligt tydliga, i andra fall ofullständiga. Lärarna i Falun kunde omöjligen se vad hon läst och inte läst på Haga.

- Vissa kurser kan man inte ens jämföra mellan Hagas undervisning och Skolverkets kursmål, det går inte att tyda vilka mål som uppfyllts, berättar eleven.

Hon tog studenten förra året. Det var meningen att hon skulle få de sista betygsdokumenten från Hagagymnasiet innan studenten så att hon kunde söka till högskolan, med papperen kom inte.

- Jag tvingades förlänga mina kurser i ett år för att få ett komplett gymnasiebetyg, berättar eleven.

- Det är många kurser som jag gjort hälften av som bara kastades i soptunnan eftersom jag fick börja om från början, fortsätter hon.

I april i år fick hon nog och anmälde Hagagymnasiet till Skolverket. Då skulle hon äntligen vara klar med gymnasiet och redo att börja på sin drömutbildning.

Men hon fick beskedet av sin syokonsulent på Falu Frigymnasium att hennes betyg i Företagsekonomi A, fortfarande saknades.

- I detta ögonblick ser jag mina drömmar gå i kras, mitt nya liv bli uppskjutet, IGEN! skriver eleven till Skolverket.

Den kursen hade hon läst färdigt, hon hade även påbörjat B-kursen innan hon bytte skola.

- Haga påstår att jag inte läst dem, men de kan fråga mina gamla klasskamrater som var med, säger eleven.

Nu har det ordnat sig med betygen.

- Men det är ändå ett år för sent. En anledning till min anmälan är att det finns många i samma situation som börjat på Falu fri efter mig som har samma problem med Haga. Efter det här hoppas jag att det inte händer någon annan elev.

Skolverket kräver nu svar på varför eleven inte fick sitt betyg. Senast den 30 juni ska yttrandet skickas in. Skolverket ska sedan ta ställning.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons