Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsarbetarby eller skrothög

Annons

Upprörda ortsbor tycker att Skogsarbetarbyn missköts.

De anser inte att en plogbil, en rostig släpvagn, elskåp och slängda sladdar ska vara det första som besökarna möts av.

Efter att tidningen kontaktat den ansvarige, Agne Hermansson, togs den rostiga släpvagnen bort. Men en del av grejerna ligger fortfarande kvar.

"Skogsarbetarbyn i Snöån är rekonstruerad och uppbyggd för att vi ska få se verkligheten som rådde på 1900-talets tidigaste del. Här visas hur arbetssituationen var för kvinnor och män."

Så heter det på vansbro.se, Vansbro kommuns hemsida, som tipsar om olika sevärdheter i området. Men stämmer budskapet verkligen? När man går in i Skogsarbetarbyn vid Ryggåsstugan i Snöån är en skrotig plogbil det första man möts av. På platsen ligger också elskåp och sladdar lite här och där. Var det så det såg ut i en skogsarbetarby under 1900-talets tidigaste del? Vansbrobor som inte tycker att platsen sköts har hört av sig.

- Plogbilen används till att ploga allmänhetens skridskobana under vintern, säger Agne Hermansson, ordförande i Skogsarbetarbyn.

Elskåpen på marken har också sin förklaring. De har lagts där av elektrikerna för att de snart ska sättas upp.

- Jag tycker inte att kritiken är riktigt befogad. När vi fick EU-bidragen hette det att det skulle vara ett levande skogsmuseum. Och om det är verksamhet i byn måste det få finnas sådana saker där, säger han.

Men får nyfikna besökare större insyn i en levande skogsarbetarmiljö med hjälp av moderna plogbilar och elskåp?

Förutom skräpet och skrotet som ligger på marken finns faktiskt stora möjligheter att locka besökare. Kolarkojorna, eldplatserna, smedjan och den gamla virkesvagnen får en att kastas tillbaka mer än ett århundrade i tiden. De här platserna ska få nya generationer att minnas och förstå hur våra förfäder slet i skogarna. Därför bör platsen städas upp för att skapa en sådan genuin miljö som möjligt. Och för att inte skrämma bort turisterna.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons