Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägarna förlorar miljoner

Annons

Det som gör skogsägarna arga är att massaindustrin utnyttjar stormfällningarna för att pressa ned priset på massaveden.

- Så har man aldrig handlat förr vid stormfällningar. Förr insåg man att skogsbruk är en långsiktig näring, säger Mellanskogs Hans Kättström i Mora.

Prissänkningen, som Mellanskog tvingas skicka vidare till sina medlemmar, är på tio kronor för granmassaved och 20 kronor för tallmassaved.

Det allra värsta är att skogsägarna i stora delar av Dalarna inte kan annat än att sälja massaveden till det lägre priset.

- De får sänka hur mycket som helst. Jag måste ut med virket i alla fall. Utan stormfällningen hade jag som skogsägare kunnat göra något, det vill säga låta bli att avverka, säger Leif Rosén, ordförande för skogsbruksområdet Mora-Orsa.

En liten tröst är dock att det mesta stormfällda virket inte är massaved utan timmer. Dessutom torde det totalt knappast komma ut mer virke ur dalaskogarna den här säsongen än förra. I stort sett alla maskiner har dirigerats om till de stormdrabbade områdena. I norra Dalarna är nio fler avverkningsgrupper i arbete, vilket är nästan dubbelt så mycket som normalt.

Men för att inte ge industrin nån chans att gå ännu hårdare fram med prissänkningar uppmanar nu skogsägarföreningen alla sina medlemmar att inte avverka om de inte absolut måste.

Problemet är dock att föreningen långt ifrån organiserar alla skogsägare och att även organiserade ibland väljer att göra upp direkt med industrin.

- Det är faktiskt ofta våra egna kompisar bland skogsägarna som finner sig i vilket pris som helst och säljer direkt till industrin även när de inte är tvingande av till exempel stormfällningar, utbrister Erik Fallgren.

Ulf Klensmeden, virkesförsörjningsansvarig för norra området inom Stora Enso medger att stormfällningen är en av orsakerna till att man nu väljer att sänka priset på massaveden - men ingalunda den enda.

Genom att industrin dragit ned sin massaproduktion för att motverka prissänkningar där har det förbrukats mindre ved och flis.

- Förbrukningen inom vårt område ligger en miljon kubikmeter lägre i år än ifjol. Dessutom kommer det fram mycket virket inte bara genom stormfällningarna utan även som en följd av de avverkningar som måste göras i områden som drabbats hårt att gemminiellaangrepp, säger Ulf Klensmeden.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons