Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare i Leksand hårdast drabbade av Dagmar

/

– Vi har inga exakta siffror, men jag uppskattar att skogsägarna i Leksand drabbats hårdast av stormen Dagmar.
Det säger Karin Byström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Annons

Blåsten mellan juldagen och annandagen och ytterligare någon natt efter det i mellandagarna, drabbade många skogsägare och de som fått mest skog förstörd är skogsägarna i Leksand.

– Ja, enligt mina uppskattningar så är det så. Det finns väldigt drabbade områden i Siljansnäs och östra sidan av Siljan och ner mot Gagnef är mer utsatt än andra områden, säger skogskonsulent Karin Byström.

I mellandagarna hade hon tänkt att jobba undan lite på kontoret i Leksand, men fick i stället ha jour för oroliga skogsägare.

– Bara i under torsdagen hade jag åtta personer på besök och telefonen gick varm, berättar hon.

I Leksands östra del är man i slutfasen av omarrondering, vilket väckt en hel del frågetecken i samband med stormen.

– Alla har fått och de flesta har tackat ja till sina nya skogsområden, men juridiskt sett är man fortfarande ansvarig för de gamla skiftena.

– Det innebär att de träd som fällts av stormen och som ligger på de gamla skiftena bör man ta hand om.

Enstaka stormfällda träd är inget som behöver anmälas till Skogsstyrelsen. Är det däremot större arealer som ligger ned så måste värdet på skogsskiftet räknas om så inte en eventuell ny ägare betalar för mycket i omarronderingen som ska vara klar till hösten.

Det finns speciellt tre typer av skogområden som stormen farit extra hårt fram över och det är:

1) Områden med frötallar

2) Nygallrad skog

3) Skog i kanten till hyggen

– Vet man med sig att man har skog i liknande terräng så bör man ut och se hur det har gått om man inte redan gjort det, uppmanar Byström.

Samtidigt påpekar hon på vikten av att vara försiktig i skogen och helst anlita proffs då det kan vara mycket farligt att ta hand om stormfällda träd.

– Sätt säkerheten framför brådskan att ta hand om träden. Visst är det viktigt att träden kommer ur skogen innan sommaren - för insekternas skull. Men det finns tid hela våren, avslutar Karin Byström, skogskonsulent i Leksand.

Mer läsning

Annons