Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare församlade för möte om framtiden

Annons

Detta fastslog professor emeritus, Mats Hagner, 70, från lantbruksuniversitetet i Umeå vid en föreläsning i Ludvika under måndagen. Hagner var inbjudan till mark- och planenhetens skogsdag som föreläsare på biografen Saga.

Där hade ett 40-tal privata skogs- och markägare mött upp liksom de kommunala tjänstemän som har intresse i det kommunala skogsägandet.

- Jag har under 25 års tid fått utstå mycket kritik för mitt tänkande om ett rätt skött skogsbruk. I dag använder sig fler och fler skogsägare av mina tankar, berättade Hagner.

Hagner vill att skogsägarna inte skövlar sina skogar vid avverkning. Han vill använda en befriande gallring i stället för motsatsen som är skövling.

- Jag vet att skogsägarna får ut dubbelt om man har en skog med olika storlekar. Inte minst gäller detta som en bra försäkring vid stormar.

- Det säger sig själv att en skog i samma höjd löper större risk att knäckas än en skog med olika storlekar.

- Den så kallade dominoeffekten uteblir och det kan bli direkt avgörande vid katastrofer som den nyligen i Småland.

Hagner hävdar bestämt att en skog som består av olika storlekar också har betydligt större tillväxt.

- Dessutom är det ingen lönsamhet i att hålla skogen tät. Det är bladsystemet som ger volymen och därmed en ökad volymproduktion.

När det gäller den delen hävdar han att forskarna, inklusive han själv, under många år misstaget sig i uppfattningen.

Förr trodde man att en tät skog var lönsam. Nu visar det sig att så inte är fallet.

Under dagen var även Mats Hagner och hans gäster ute på exkursion. På Finnäset beskådades en jättelik fin gammal tall liksom ung granskog.

Man talade om tillväxt och avkastning innan gruppen for vidare till Snöklinten för att titta på mer skogsmark och diskutera skogens framtid.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons