Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen engagerar

Annons

Svar till Anders Delin,

debattsidan den 31 januari:

Anders Delin ondgör sig över den svenska skogsindustrin. Delin skräder inte orden. Sveriges skogsägare utmålas som ett hot mot växter och djur. Skogsnäringen påstås förvandla skogarna till hyggen och plantager.

Inget kunde vara mer felaktigt.

Det svenska skogsbruket tillhör de mest miljövänliga i världen och engagemanget för att ta tillvara alla de värden som den svenska skogen står för är större än någonsin.

På frivillig väg har skogsägarna avsatt närmare en miljon hektar skogsmark, just för att särskilt känsliga områden ska skyddas. Med de nya metoder som finns i dag sker skogsbruket dessutom på ett mer skonsamt och effektivt sätt än tidigare, vilket gör att man på samma yta kan producera mer.

Att skogen diskuteras är inte så konstigt. Skogen engagerar. Skogen är en av den svenska ekonomins hörnstenar och står för en stor del av sysselsättningen, ofta i glesbygder där möjligheterna till alternativ sysselsättning många gånger är små eller nästan obefintliga.

Jag välkomnar denna viktiga diskussion. Men att som Anders Delin använda sig av spekulativa och vinklade argument för knappast diskussionen framåt.

STEFAN WIRTÉN, SKOGSINDUSTRIERNA

Mer läsning

Annons