Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogarna är hotade

Annons

Leksands Naturskyddsförenings riksintressanta granskningsprojekt lider mot sitt slut. Under hösten har naturmålaren Anders Ståhl arbetat på halvtid för att granska alla avverkningsanmälningar som lämnats till skogsvårdsstyrelsen.

- Vi vill hitta, uppmärksamma och i bästa fall se till att gamla skogar räddas, sa han när projektet drog igång.

Tack vare granskningen har han hittat, uppmärksammat - och ska nu med föreningens hjälp göra allt för att rädda ett unikt sammanhängande skogsområde på Draggberget-Dalberget i västra Leksand.

- Jag visste att det fanns värdefull skog där och upptäckte att delar av den var avverkningshotad, berättar Anders som blev skakad när han tog fram en satellitbild över området.

Bilden avslöjar hur kraftigt skogsbruket påverkat landskapet och hur liten andel äldre skog som verkligen finns kvar.

- Att det var så här illa ställt blev klart för oss när vi fick se bilden. Vi måste göra allt för att rädda det lilla som finns kvar, säger han.

Här om dagen skickade föreningen ett förslag till länsstyrelsen om att bilda ett naturreservat vid Draggberget-Dalberget. Andelen skyddad produktiv skogsmark är endast 0,24 procent i Leksands kommun, vilket lär vara den näst lägsta siffran i Dalarna.

- Ska vi ha någon möjlighet att uppnå riksdagens miljömål för skogen måste vi skydda de få värdefulla områden som finns kvar, skriver föreningen i sitt brev till länsstyrelsen.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons