Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL slåss för Rättviks djurrättskrav

/
  • Landstingsrådet Ann-Catrin Lofvars (MP) är Dalarnas enda styrelsemedlem i SKL, som nu vill ändra reglerna för offentlig upphandling.

SKL tycker att lagen om offentlig upphandling slår fel. De vill ändra på reglerna.
– Vi står klockrent på samma sida som Rättvik och andra kommuner i landet - i kampen för att exempelvis kunna ställa högre djurskyddskrav i offentliga upphandlingar, säger Ann-Catrin Lofvars.

Annons

SKL är landets tyngsta remissinstans. En enig styrelse för SKL, Sveriges kommuner och landsting, har nu satt ned foten i statens nya och pågående offentliga utredning om de svenska nationella reglerna för offentlig upphandling.

De nuvarande reglerna har de senaste åren ställt till stora problem för Rättviks kommun, som sedan 2006 kämpat för att kunna kräva högre djurskyddskrav i sina upphandlingar. Nyligen stoppade kammarrätten i Sundsvall åter en upphandling av livsmedel för tre miljoner kronor. Kammarrätten ansåg nu att ingen kunde kontrollera om producenten kunde leva upp till de högt ställda djurskyddskraven.

Miljöpartisten och landstingsrådet Ann-Catrin Lofvars är länets enda styrelsemedlem i SKL.

– Vi vill höja nivån för när en offentlig upphandling krävs. Vi vill också att kommunerna ska kunna ställa krav på högre djurskyddskrav än vad EU kräver - samt att kunna ställa krav på att svenska nivåer för svenska kollektivavtal följs. Vi är först ut med detta ställningstagande. Vi är tunga. Vi har satt ribban. Regeringen borde lyssna på det innan de lägger ett förslag till riksdagen, säger Lofvars.

I dag är det rekommenderade tröskelvärdet för en offentlig upphandling 284 000 kronor. SKL vill höja det rejält - till 845 000 kronor.

– Bara det skulle förenkla enormt. I dag är det alldeles för krångligt och arbetskrävande för kommuner och landsting. Många av dagens ständiga överprövningar som satts i system av de stora företagen och livsmedelsproducenterna skulle försvinna. Samtidigt skulle små företag får en större chans att få in en fot. Exempelvis små livsmedelproducenter, säger Lofvars.

Utöver det vill SKL se möjligheten gå längre än EU:s regler och ställa hårdare djurskyddsregler, sociala krav, miljökrav - och även krav på att säljande företag ska följa nivåerna för det svenska kollektivavtalet.

– Sverige har hittills tolkat offentliga upphandlingar inom EU alldeles för strikt. Danmark har exempelvis helt andra nivåer och nationella regler. På något sätt har Sverige försökt var bäst i klassen. Att vara den som står för fri rörlighet bäst inom EU. Så behöver det inte vara. Länder har rätt att ha egna regler. Det är "bara" att besluta om dem i riksdagen - så som de flesta andra EU-länderna redan gjort i sina parlament, säger Lofvars.

Regeringens offentliga utredning - SOU 2011:73 - ska behandlas av fler instanser och organisationer. När alla remissvar kommit in ska regeringen ta ställning till ett slutgiltigt förslag, som riksdagen sedan kan rösta om.

– Och när beslutet är klart för ett riksdagsbeslut är oklart. Det kan gå snabbt. Men det kan också ta år. Viktigt är ändå att vi, SKL, så tydligt tagit ställning. Vi är en tung instans som representerar hela landets politiska spektra. Vi har goda förbindelser med riksdagens partier och enskilda ledamöter. Nya regler för offentliga upphandlingar är ett måste. Det här kommer i förlängningen exempelvis gynna miljön, djurskyddet, stärka en levande landsbygd - samtidigt som det motverkar dagens olyckliga oligopol, säger Ann-Catrin Lofvars.

Fotnot: Oligopol är en situation när det bara finns ett fåtal stora företag som totalt dominerar en marknad. I veckan gav även Konkurrensverket sitt remissvar - de vill bland annat höja gränsen för offentlig upphandling till 600 000.

Mer läsning

Annons