Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistars vinst minskar

Annons

Resultatet före skatt uppgår till 254 miljoner mot 276 motsvarande period året innan. Nettomsättningen som var 957 miljoner minskade också jämfört med motsvarande period. Förra noteringen var 972 miljoner kronor. Däremot noteras att resultatet efter skatt ökade från 191 miljoner till 244 miljoner. Det noteras också en ökning då det gäller aktien från 9:93 till 12:53.

Resultatnedgången har sina orsaker. Bland annat kan man peka på att natursnötillgången i Sälenfjällen och Hemsedal var sen och detta påverkade säsongen mycket. Liksom att det var färre helgdagar och en tidig påsk. Det var först fram mot sportloven som det också kom bra med natursnö.

Det noteras också att Skistars anläggningar i Hemsedal i Norge och Sälenfjällen liksom Vemdalen hade en senare säsongstart jämfört med vintersäsongen innan medan anläggningen i Åre hade en tidigare start. Antalet gäster under jul- och nyårshelgerna var också färre beroende på att det var färre helgdagar.

Även liftkortsförsäljningen minskade under den gångna säsongen med 1,1 procent jämfört med året innan. Eftersom den genomsnittsliga prisökningen var 2,6 procent innebär det att volymen minskade med 3,7 procent.

Av rapporten framgår också att investeringarna inom Skistar kommer att fortsätta. Inför kommande vintersäsong kommer Skistar att bygga ett helt nytt skidområde i Vemdalen med en snabbgående sex-stolslift och fyra nya pister och tillhörande snösystem. Den här investeringen beräknas uppgå till 40 miljoner kronor. Totalt räknar man med att anläggningsinvesteringarna inför nästa säsong kommer att uppgå till 155 miljoner kronor.

Det kan också nämnas att Ski-star väsentligt stärkt sitt inflytande i Norge i och med att man nyligen förvärvade skidanläggningen i Trysilfjällen som ligger nära skidområdena i Sälenfjällen.

I den halvårsrapport som presenterades den 18 mars bedömdes utsikterna för en stark avslutning på säsongen vara god men den tidiga påsken innebar en större negativ påverkan av bolagets resultat än väntat.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons