Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar kan göra klipp

Annons

Det är skidortsföretaget Skistar som driver frågan om att momsen för liftkort borde vara lika som för andra sportaktiviteter, det vill säga sex procent.

Liftföretagen betalar i dag tolv procent i moms, enligt skattereglementet som stadgar att momsen på personbefordran i skidlift är tolv procent.

Skattemyndigheten stöder sig på att det uttryckligen står i skattebestämmelserna att momsen för lifttransport är tolv procent.

I skidanläggningarna i hela landet menar man att alpin utförsåkning är en sportaktivitet som vilken annan sådan som helst.

Skidåkarna håller sig inte i backarna med huvudsyftet att de ska åka lift utan att de ska åka skidor utför backarna. Liften är bara ett hjälpmedel för att komma upp till starten.

Skistar har i flera år stridit för den här saken och förra året nådde man också viss framgång. Då kom nämligen kammarrätten fram till samma slutsats, att liftkorten ska klassificeras som upplåtelse av idrottsanläggning i stället för transport i skidlift. Därmed skulle den lägre momssatsen gälla.

Kammarrättens dom har sedan överklagats av Skatteverket och nu har regeringsrätten beviljat prövningstillstånd.

Det blir alltså regeringen som till sist får avgöra den här striden.

Skistar har lovat att en eventuell momssänkning helt ska komma liftkortsköparna till del. Det rör sig i så fall med en prissänkning med ungefär en femkrona per hundralapp. För en familj som köper en veckas liftkort blir det om någon hundrallapp billigare.

Det stora klippet kan dock Skistar göra. Vid en vinnande dom kan företaget få tillbaka minst 140 miljoner kronor, som företaget betalat in enligt den högre momssatsen sedan 1997 då den här tvisten drog i gång.

Regeringsrätten väntas avkunna sitt beslut under hösten.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons