Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar går på offensiven

Annons

- Vi hoppas förstås att styrelsen är representativ för ägarna och att affären därmed kan fullföljas. Trysilfjell är en fin och välskött anläggning som skulle passa mycket bra in i Skistarkonceptet, säger Skistars vd Mats Årjes.

Trysilfjället, bara några mil från Sälenfjällen på andra sidan "kölen", är Norges största alpina anläggning. Skistar och tidigare Sälenstjärnan har vid flera tillfällen kastat lystna blickar på den norska anläggningen, som har mer av en alpkaraktär än de snällare Sälenfjällen.

Men då ägarbilden i Trysilfjell är något komplicerad har man tidigare inte kommit till skott. 23 olika delägare i en form av kooperativ, Trysilfjell BA, äger all mark och de olika aktiebolagen som driver verksamhet.

Största enskilda ägaren är Trysils kommun som har 22 procent av aktierna. De två största privata delägarna har 16 respektive 12 procent.

Nu har parterna i alla fall kommit fram till ett bud som en majoritet i den norska anläggningens styrelse vill acceptera. För att affären ska gå igenom krävs två tredjedels majoritet bland del-ägarna. Trysils kommun kan alltså bli överkörd av de privata ägarna.

Parterna vill i nuläget inte gå ut med hur mycket Skistar bjuder för att få ta över verksamheten i Trysilfjell. Men de norska del-ägarna kan förmodligen få välja mellan att få betalt i kontanter eller i Skistaraktier.

Då budet på Trysilfjell blev känt på torsdagen tog för övrigt Skistaraktien ett glädjeskutt på börsen och ökade med cirka 5 procent.

Den norska anläggningen omsatte under förra året 230 miljoner kronor och gjorde en vinst på 24 miljoner kronor. Hela Skistarkoncernen med skidorterna Sälen, Åre, Vemdalen och Hemsedal i Norge omsätter cirka 1 miljard kronor om året.

Skistar har i dag cirka 50 procent av liftkortsomsättningen i Sverige och är därmed en stor dominant på den svenska marknaden. Genom anläggningen i Hemsedal har Skistar 13 procent av den norska marknaden. Om affären med Trysil går igenom får Skistar ytterligare 15 procent av den norska marknaden.

- Vi ser ingen anledning att köpa någon mer anläggning i Sverige. Däremot har vi en tid tittat mot Norge och kommit fram till att Trysil är den skidort som kan ge vår koncern de mest positiva effekterna i Norge genom samordning med i första hand Hemsedal, säger Mats Årjes.

Trysilfjells vd Bo Halvardsson har tidigare arbetat inom Skistar i Sälen och kom till Trysil förra året.

- Oavsett vad beslutet på måndag blir så blir det bra. Å ena sidan är Skistar en stark ägare att komma ihop med, å andra sidan är nog Trysilfjell också den anläggning som har förutsättningar att kunna stå stark för sig själv, säger Halvardsson diplomatiskt.

Skistars bud till Trysilfjell BA omfattar de bolag som driver verksamheten på Trysilfjälllet - skidbackar, liftar, stugbokning, golfbana, etcetera. Totalt berörs sex olika aktiebolag helt eller delvis. Marken behåller norrmännen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons