Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnaden mellan liv och död

Annons

Det var den 14 juni som räddningstjänsten i Säter fick sjukvårdslarmet om att en äldre man i Bispberg hade andningssvårigheter.

- När vi kom och klev in genom dörren drog mannen sin sista suck, berättar Dahlin.

Karl-Arne och Fredrik började med hjärt-lungräddning och tog fram den nya defibrillatorn.

- Vi fick använda defibrillatorn tio gånger. Hjärtat slog i gång efter några gånger. Men sedan stannade det igen. Men efter tio gånger fick vi puls. Då kunde vi fortsätta med syrgas till ambulansen kom och tog över.

Det dröjde nästan 20 minuter innan ambulansen var framme. Karl-Arne är övertygad om att mannen skulle ha varit död när ambulansen kom, om det inte vore för defibrillatorn.

- Helt klart, det var helt avgörande. Han hade definitivt strukit med annars.

- De var en härlig känsla när vi lyckades få tillbaka pulsen på mannen igen, berättar Fredrik.

En defibrillator är en elektrisk apparat som används för att hejda hjärtflimmer och för att återställa normal hjärtrytm.

Karl-Arne och Fredrik berättar att det fina med den här defibrillatorn är att man inte kan defibrillera för mycket.

- Apparaten talar om för oss varje moment som ska göras. Och slår hjärtat i gång och det blir puls på patienten går det inte att använda defibrillatorn. Det ska inte gå att göra fel.

Karl-Arne tycker att defibrillatorn blivit ett stort lyft.

- Jag har varit ute på ett tiotal sådana här larm tidigare, utan att vi lyckats få i gång någon. Nu känns det som vi tagit ett stort kliv framåt.

- Det kändes lugnt och bra att jobba med apparaten. Alla farhågor som man hade om att använda apparaten försvann efter det här, berättar Fredrik.

- Vi har fått ett jättebra stöd från ambulansen i Borlänge, säger båda.

Alla vid räddningskåren i Säter är sjukvårdsutbildade i att använda både syrgas och defibrillator. Sjukvårdslarmen är en stor del av räddningstjänstens larm.

- I år har vi haft 96 larm. 47 av dessa har varit sjukvårdslarm, berättar kårchefen Stefan Wengelin.

Jonas Röjås är tillförordnad räddningschef för Dala Mitt.

Han tycker att satsningen på defibrillatorer är utmärkt:

- Det har ju visat sig att det räddar liv. Jag hoppas att vi får ett länsavtal när alla kårer i Dalarna fått utrustning och utbildning. Ett avtal som innebär att den närmaste sjukvårdsutrustade bilen automatiskt larmas vid prio ett-larm om man tror att räddningstjänsten kommer före ambulansen.

Han anser att satsningen på syrgas och defibrillatorer inneburit mycket för glesbygden i länet:

- Det finns diskussioner om att ta bort rätten från räddningstjänsten att använda syrgas, eftersom det klassas som ett läkemedel. Det vore väldigt olyckligt om det blev så, och skulle slå hårt mot glesbygden, säger Röjås.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons