Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skilj inte mor och barn"

Annons

Tre barnmorskor på Falu lasarett har arbetat länge för att få en ändring på detta. Carolina Bergerum, Eva-Britt Bergström och Annika Stridh har sedan 1998 propagerat för att även föräldrar till för tidigt födda barn och till sjuka nyfödda ska kunna bo med sina barn på neonatal-kliniken, där bebisarna vårdas.

Så är det inte i Falun. Mammorna ligger på BB i ena änden av lasarettet och spädbarnen i den andra änden.

- Mammorna hamnar mitt emellan, de har ofta haft komplicerade förlossningar och är mer trötta och oroliga än andra nyblivna föräldrar, säger Eva-Britt Bergström.

- Ändå måste de gå i långa korridorer, Det suger musten ur dem. Och om mamman är sjuk på en avdelning och barnet ligger på en annan så blir pappan splittrad och får springa emellan, säger Carolina Bergerum.

De tre barnmorskorna genomförde 1999 en serie intervjuer med nyblivna mammor, som berättar om känslor av skuld, kluvenhet och saknad. De känner sig inte bekräftade som mödrar.

- "Andra kan sköta mitt barn bättre än jag kan". Det är den känsla de får, säger Annika Stridh.

Barnmorskorna berättar om hur hudkontakt med pappan och mamman ger stabilare andning, puls, temperatur och ämnesomsättning hos spädbarnet. Redan på 70-talet visade forskning hur viktigt det är med tidig bindning mellan barn och föräldrar. Men då var redan kliniken i Falun byggd, under en tid då barnen skulle hämtas ut av sina föräldrar, färdigvårdade.

När mamman blir utskriven får föräldrarna pendla. Bor de i Älvdalen eller andra byar långt från Falun så blir det tuffa resor.

- Det här är ingen stor patientgrupp, men en viktig, säger Eva-Britt Bergström som gläds åt att det numera finns en prematurförening, för föräldrar till tidigt födda. Hon håller också på med en studie om förlossningsdepressioner, där hon jämför Dalaföräldrar med dem i Jönköping, där det finns samvård. Hon har precis börjat, men ser redan nu en tendens till fler depressioner bland Faluföräldrarna.

Fotnot: Hur långt är det mellan neonatal-avdelningen och BB? Fotografen Johansson mätte avståndet dörr till dörr och fick det till 130 steg, varav 30 är trappsteg.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons