Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skildrar kvinnoöde

Annons

Pjäsen ska handla om ett kvinnoöde som utspelas kring 1912, tiden då Säters sjukhus byggdes.

En kvinna som i dag jobbar inom psykiatrin får efter sin farmors död ta del av ett brev som visar en del av en familjehemlighet. Hennes farmors mor har under större delen av sitt vuxna liv varit intagen på Säters sjukhus. Kvinna vill veta mer om sin släkting och börjar forska i släktingens öde.

Frågorna är många, vem var kvinnan, varför var hon intagen, hur var Säters sjukhus då?

Det blir en pjäs i både nutid och dåtid och med en skådespelerska.

- Det finns många duktiga skådespelerskor, men det måste också vara någon som är intresserad av ämnet, säger Hans Sjöberg.

Manus skrivs av Hans Sjöberg som även regisserar. Research görs i samarbete med Marie Lennestig, föreståndare på Mentalvårdsmuseet.

- Vi har haft regelbundna kontakter under ett års tid. Det är en gammal idé jag haft sedan 1994-95 och när jag nu frilansar igen blev det möjligt att förverkliga den, Hans Sjöberg.

Mentalvårdsmuseet blir spelplatsen. Det blir spel inför mindre grupper, som mest ett 60-tal personer.

- Vi har haft teater här tidigare, säger Marie Lennestig.

Premiären beräknas till september 2006 och projektet genomförs som ett samarbete mellan Teater Kattma, Mentalvårdsmuseet och Skönviksbolaget.

Föreställningen kan även spelas på andra ställen än Mentalvårdsmuseet. Bland annat har Skönviksbolaget tankar på att föreställningen kan ges sommartid på utescenen vid konferenscentret.

- Bolaget ser satsningen i pjäsen som en investering för framtiden. Det är glädjande att det finns bolag som ser kulturen som en möjlighet att profilera sig, säger Hans Sjöberg.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons