Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkare i mängder välkomnas till fina spår - och duschkrångel

Annons

Ordföranden i Älvdalens IF Skidor är glad. Glad för att klubben har fått sin nya snökanonanläggning klar och att man fått den kyla som behövs för att göra fina skidspår. Älvdalen är en av de få platser som de senaste veckorna kunnat erbjuda skidspår. Mängder av skid-åkare, från ett stort område, har sökt sig till Älvdalen av denna anledning.

Bland de många elitåkare och motionärer som varit i Älvdalen kan nämnas skidskytten och OS-medaljören Anna-Karin Olofsson och dubble Vasaloppssegraren Daniel Tynell. Båda lyckliga över att kunna träna på snö.

Dagen före nyårsafton flyttade IFK Mora Skidor en stor tävling med 540 startande till Älvdalen och till den kommande helgen förlägger två andra klubbar sina tävlingar till Älvdalens skidstadion.

- Säkert har omkring 2000 personer varit vid vår anläggning de senaste veckorna, säger Göran Forslund.

- Det har gett extrainkomster för näringsidkarna och för boende. Dessutom har många människor fått upp ögonen för Älvdalen under denna tid.

Göran Forslunds glädje är inte odelad. Han är besviken och ledsen över kommunens organisation vid Sporthallen, intill Skidstadion, där det finns omklädningsrum och duschar.

- Under skidtävlingen i lördags var den ende fastighetsansvarige, som vet hur man programmerar om larmet, bortrest. Det betydde att vi inte kunde stänga av larmet och dessutom att vi blev utestängda från våra lokaler som vi har avtal med kommunen om. ÄIF Skidor har inte tillgång till egna lokaler på grund av att sporthallens tidlås och larm är omprogrammerade under helgerna och till den 8 januari.

- Det kan inte vara så att man ska vara så beroende av en enda person och att det inte finns fler som kan ta över om inte han är där.

Göran Forslund är också missnöjd med systemet med att skidåkarna måste köpa ett magnetkort i simhallen, för att kunna komma in i sporthallen och duscha.

- Ofta är det stängt i simhallen när skidåkarna behöver dusch och ombyte. Kommunen erbjuder alltså att åkarna ska få köpa ett kort, men dålig organisation gör att de inte kan köpa det. Många åker ju skidor då simhallen har stängt.

- Sedan ifrågasätter jag också om inte det är vaktmästarens sak att byta lysrör i sporthallen. Nu har kommunen hyrt in en firma som gjort detta. Den tidigare vaktmästaren gjorde sånt själv, säger Göran Forslund.

Kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson säger att han inte kan göra något åt att det kostar pengar att duscha i sporthallen.

- Det har fullmäktige bestämt. Lokalerna kostar pengar och vi kan inte bjuda på detta.

- När det gäller krånglet med att köpa kort ska vi se över det. Hur det ska göras kan jag inte säga i dag. Vi kan inte anställa folk som sitter där fram till klockan tio på kvällarna, och vi kan inte ha öppet i sporthallen utan tillsyn. Men vi ska se över det. Det är klart att skidåkarna ska kunna duscha efter åkningen.

Skolchefen, Stefan Linde, håller med om att det är krångligt.

- Systemet är helkass. Antingen ska man kunna få duscha i sporthallen, mot betalning, eller också inte. Nu är det ett mellanting som inte är bra. Jag har redan fått i uppdrag att undersöka ett smidigare betalningssätt, säger Stefan Linde.

- Vi är fullt medvetna om att kommunen måste ta betalt och håller med Herbert Halvarsson i allt väsentligt. Men samordningen mellan förvaltningarna, kommunledningen och föreningarna måste bli bättre, säger Göran Forslund.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons