Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidaffär i svartbygge och provokativ annons

Annons

Fliesbergs Outdoor bedriver skiduthyrning och en skidshop i en fritidsfastighet på Idre Fjäll. Ett tillfälligt bygglov har tidigare funnits för verksamheten. När det gick ut, förlängdes det på felaktiga grunder först med fem år. Beslutet överklagades och återkallades. Sedan dess finns inget bygglov för verksamheten, även om Fliesbergs har ansökt om ett nytt tillfälligt bygglov.

Ärendet har dock inte hanterats av byggnadsnämnden då nödvändiga handlingar saknades. Trots det har skidshopen åter öppnats.

Idre Fjälls tillförordnade vd, Joakim Johansson, förklarar att Idre Fjäll inte har ändrat sin uppfattning.

- I det aktuella området ser vi ingen anledning att säga ja till en förändring av den aktuella planen. Vi ser ingen anledning att tillåta en skidshop i den aktuella fastigheten.

Idre Fjälls agerande har fått Johnny Granlund att i en annons ifrågasätta om det finns någon fri konkurrens i Idre.

I annonsen påtalar Granlund även att det finns skriftliga avtal, avtal som avses med Idre Fjäll.

- Vi har ett samarbetsavtal som reglerar ersättning vid uthyrning av fritidsbostäder. Något annat avtal finns inte, säger Jocke Johansson.

- När det gäller fri konkurrens så har vi släppt in ett antal entreprenörer på anläggningen. Bland annat inom restauranger och aktiviteter. I centrumanläggningen har vi även haft olika affärsidkare, betonar Jocke Johansson.

Vad tidningen erfar så är det snarast just skiduthyrningen och försäljning av skidutrustning Idre Fjäll vänder sig emot, det inne på företagets område där både sportbutik och egen skiduthyrning bedrivs i flera olika lokaler.

Fliesbergs Outdoor har där-emot fått ett bygglov för en tältbutik på uppfarten till Idre Fjäll. Likaså har företaget öppnat egen försäljning i Kulturhusets lokaler nere i byn.

Fliesbergs Outdoor missade dock möjligheten att ta över Idre Fjällens sport som nyligen bytte ägare.

När Fliesbergs Outdoor nu åter öppnat uthyrning och skidshop på Idre Fjäll kommer innebär det att verksamheten sker i ett svartbygge.

- Vi har möjlighet att på delegation utdöma ett vitesförfarfarande om verksamheten sker utan bygglov, förklarar stadsarkitekt Tomas Almgren.

- Men jag vill först sätta mig mer in i ärendet innan jag vill uttala mig mer specifikt.

Vad tidningen erfar finns uppfattningen att tjänstemän den här gången tänker se till att de regler som finns ska följas.

- Annars kan det bli aktuellt med ett vite kopplat till den beräknade omsättningen, antyder en tjänsteman.

När det gäller annonsen så finns det många inom turistnäringen som reagerat på Granlunds sätt att uttrycka sig.

- Jag undrar hur våra gäster uppfattar den, menar Anna Wikberg på Pernilla Wiberg Hotell.

Andra undrar hur de politiker, som ställde upp för Johnny Granlund när det gällde turistentreprenörskapet, nu ställer sig till hans angrepp på Idre.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons