Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skicka slitna arbetare till exotiska kurorter"

Annons

- Skicka slitna arbetare på exotiska kurorter i tre veckor så undviker vi massor av kostsamma långtidssjukskrivningar, säger han.

Och Persson han vet.

Han har jobbat inom Försäkringskassan i 37 år. Nu är han pensionär, men funderar mycket över sjukvården, köerna och systemet, som slussar runt folk tills de blir sjuka.

- Ja, så är det. I Sverige får man inte satsa på förebyggande vård. Arbetsförmågan ska vara bra nedsatt, minst en fjärdedel, innan man får hjälp till rehabilitering. Men då kan det var för sent, säger Persson.

Han menar att rehabiliteringen ska sättas in före patienten blir sjuk. Att vårda de mindre krämporna innan de slår fullt ut.

Och modellen finns i Tyskland. Redan år 1979 var Bengt Persson på studiebesök i landet. En resa som han bekostade själv.

- Där satsar Försäkringskassan på information om motion. Hälsoundersökningar görs vid 40-års ålder och följs upp vart tionde år.

Orsaken till att det är så trögt i Sverige är dels för många aktörer kring patienten, dels att köer och lagar hindrar rehabiliterande vård. Lagen om allmän försäkring bör göras om, menar Persson.

Och det finns pengar att tjäna. Persson ger ett exempel:

En arbetsgivare får en långtidssjukskriven som tjänar runt 200 000 kronor. Då måste arbetsgivaren betala: semesterersättning, sociala avgifter, försäkringar, kostnader för ersättare. Det blir cirka 50 000-75 000 kronor. Om en kommun har etthundra långtidssjukskrivna blir det tiotals miljoner kronor i avgifter. Pengar som kunde användas på ett bättre sätt.

- Ta en bråkdel av de pengarna och satsa i stället på rehabiliterande verksamheter. Det skulle alla tjäna på, säger Persson.

Han menar också att Försäkringskassan ska ha det totala ansvaret för rehabiliteringen med sakkunniga försäkringsläkare.

Persson säger också att vårdköerna måste bort, in med fler läkare, och att sjukvården måste bli tillgänglig.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons