Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKI skärper krav på kärnkraftverken

Annons

Kärnkraftinspektionen (SKI) ställer på flera punkter hårdare krav på säkerhetsanalyser och åtgärder när kärnkraftverken i Ringhals och Oskarshamn moderniseras.

SKI har redan bestämt vilka konstruktionskrav som ska gälla när Vattenfall och OKG AB moderniserar och höjer säkerheten i sina reaktorer i Ringhals respektive Oskarshamn.

Nu har inspektionen beslutat vilka åtgärder bolagen måste sätta in för att klara kraven, och angett tidpunkter när de ska vara genomförda.

Reaktorägarna och SKI är i stort sett överens om åtgärder och tidsplaner. Men på åtminstone tre punkter skärper SKI kraven.

Inspektionen begär nu att reaktorägarna inför en alternativ möjlighet att snabbstoppa reaktorn, vid sidan om den gängse metoden är köra ner styrstavarna i reaktorhärden.

SKI kräver att reaktorägarna tar fram ett automatiserat system för att pumpa ner borsyra i reaktorhärden, ett annat sätt att avbryta kärnreaktionen. Detta ska finnas på plats i Forsmark senast 2010 och i Ringhals och Oskarshamn senast 2012.

Det har också rått oenighet om behovet av analyser av vad som kan använda vid ett svårt haveri, om det skulle leda till härdsmälta. Om härden smälter kan det exempelvis produceras vätgas eller leda till en genomsmältning vid högt tryck.

SKI kräver att reaktorägarna analyserar ett antal potentiella sådana fenomen. De ska också undersöka vad de kan göra för att minska sannolikheten för att reaktorinneslutningen tar skada.

Ett annat krav är att Vattenfall tidigare än bolaget begärt verifierar att de mindre reservkontrollrum som finns i Ringhals 3 och 4 uppfyller SKI:s krav. Analysen ska vara klar 2009 och eventuella åtgärder färdiga 2012.

Vattenfalls och OKG:s åtgärdsprogram ska genomföras fram till och med 2013. SKI kommer att kontinuerligt kontrollera att moderniseringen genomförs på ett riktigt sätt och uppfyller säkerhetskraven.

SKI beslutade redan vid årsskiftet 2005/2006 om åtgärder och tidpunkter för Forsmark.

TT

Mer läsning

Annons