Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenande djurskydd i bokslut

Annons

Även för 2005 redovisas ett överskott. Valören är blygsammare, 183 000. Och förklaringen är en helt annan. Nu talas det bland annat om åldrande ledamöter. Förhållandevis många av miljö- och byggpolitikerna är nämligen pensionärer, vilket medför att ersättningarna för förlorad arbetsinkomst blivit färre.
I budgeten fanns 400 000 kronor att spendera på nämnden. Men den förbrukade bara 269 000, och därmed ”sparades” 131 000 kronor.
Samtidigt finns det poster i bokslutet som skvallrar om helt motsatt utveckling. Djurskyddet är ett av de främsta exemplen.

I potten fanns 85 000. Men det hade förbrukats hela 141 000 kronor när nyårsklockorna ringde.
Överdraget blev 56 000 kronor, vilket till stor del förklaras genom sommarens stora och omfattande besiktning av häststallarna och hästhållningen i kommunen.
Beslutsfattarna i Smedjebacken valde att anlita ett ”besiktningsproffs”, veterinären Bo Hannersjö. Räkningen för hans insatser slutade på cirka 120 000 kronor. Besiktningen blev mer omfattande än man räknat med. Och drygt 30 000 kronor dyrare.

Vad myndigheten i förväg inte visste var hur många anmärkningar och brister på stallarna som Hannersjö skulle leverera. Det blev en uppsjö av påpekanden, små och stora som sammantaget gav miljöinspektörerna med jobb upp till knäna.
– Har man sagt ”a” måste man också säga ”b”, påpekar nämndens ordförande Norbert Junker (s).
Det går ju inte för sig att avbryta ett projekt mitt i bara för att det visade sig vara mer jobb än man räknat med tillägger han.


Harri Kriikkula
0240-755 66
harri.kriikkula@daltid.se

Mer läsning

Annons