Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattunge Service har börjat verksamheten

Annons

- I inledningsskedet är det hushållsnära tjänster och bokföring vi arbetar med, berättar Marie Egeryd Borg och Claudia Nordström, som arbetar i föreningen tillsammans med Lena Holmström.

Alla tre kvinnorna har lång erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. Det är också den biten som är tänkt att vara stommen i verksamheten, om och när föreningen får ta över ansvaret för hemtjänstverksamheten i byn.

- Hittills har de politiska besluten stämt överens med våra planer, men fortfarande återstår upphandlingen. Därfär kan vi i nuläget inte säga hur det blir med hemtjänstverksamheten, säger Marie och Claudia.

Trots att beslutet om hemtjänstverksamheten fortfarande hänger i luften, så har Skattunge Service redan påbörjat verksamhet. Först ut var Claudia Nordström, som i maj förra året började sköta bokföringen åt föreningen och några andra företag.

- Nu har vi även börjat med hushållsnära tjänster. Det innebär att vi åtar oss att städa, handla, putsa fönster eller andra sysslor som kunden vill ha utförda, berättar Marie.

Egentligen är det inget jobb som hör ett hushåll till, som kvinnorna backar för.

- Vi kan hugga ved, köra snö eller vad som helst. Är det någon uppgift som vi inte själva klara av, så skaffar vi hjälp.

Hittills har har merparten av de jobb som beställts kommit från personer som har hus i Skattungbyn, men som bor i andra orter.

- Det är sysslor som de vet måste göras, men som de inte hinner med. Då är det praktiskt att ringa till oss och vi fixar det hela.

Arbetsuppgifter från just den här gruppen tror Marie och Claudia är något som kommer att öka.

- Tänkbart är att någon ringer oss och vill att vi handlar och fyller upp kylskåpet tills de kommer till Skattungbyn. En annan kanske vill att vi ser till att det är varmt i stugan när de kommer.

Om hemtjänstverksamheten tillkommer, så siktar föreningen på att till en början ha sex anställda.

- Det är den personalstyrka vi anser vara nödvändig för att inte vara så sårbara vid sjukdom och för att underlätta schemaläggningen.

Framöver kan Marie och Claudia också tänka sig att en sidoverksamhet blir upplevelseturism.

- Det är en del av turismen som växer sig allt starkere och som vi har utomordentliga möjligheter här i Skattungbyn att utveckla. Vi kan till exempel sätta samman små paket där besökaren får prova på olika hantverk eller enbart njuta av tystnaden.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons