Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatter betalar skönhetsbehandlingar

Annons

Flera landsting misstänker att privata läkare låter skattebetalarna bekosta patienters skönhetsbehandlingar. De har nu vänt sig till Socialstyrelsen.

Förra året kostade Botoxbehandlingar vid privata skönhetskliniker i Västra Götalandsregionen 2,7 miljoner kronor för skattebetalarna, skriver Dagens Medicin.

Botox är ett nervgift som är godkänt och ingår i läkemedelsförmånen för behandling av till exempel handsvett och muskelspasmer. Men det används sedan några år också vid olika skönhetsbehandlingar, till exempel för att ta bort rynkor. En förpackning med tio ampuller kostar cirka 19 000 kronor.

Enligt Hans Kolmodin, läkare och medicinsk rådgivare vid hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg, är det svårt att tro att det finns så många patienter inom regionen som lider av muskelspasmer eller kraftig handsvett och som vänder sig till kliniker inriktade på kosmetisk kirurgi. Han tycker också att det är konstigt att klinikerna låtit patienterna själva hämta ut nervgiftet på apoteket i stället för att beställa hem det till kliniken.

Klinikerna själva har dock svarat att den aktuella förskrivningen bara används för godkända indikationer, som spasticitet efter stroke, traumatisk hjärn- eller ryggmärgsskada eller onaturlig hand- eller armsvett.

Den förklaringen tror inte Västra Götalandsregionen på utan har anmält förskrivningen till Socialstyrelsen, skriver tidningen.

Även Stockholms läns landsting och Gävleborgs läns landsting har anmält en läkare vid en laserklinik i Stockholm som under förra årets första tio månader skrev ut Botox för 870 000 kronor. Sedan landstingen kontaktat läkaren sjönk förskrivningen med 92 procent.

TT

Mer läsning

Annons