Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar på spel, del 2

Annons

Den 2 februari 2001 godkände Anders Hedlund Tensions offert som garanterade bolaget 11,7 miljoner kronor under tre år. Efter drygt en månad, den 16 mars, satte det kommunala bolaget in 125 000 kronor på Tensions konto. Bara tre dagar senare, den 19 mars, drog beställare och leverantör på en gemensam resa till USA. Med på resan var Anders Hedlund (Falun Digital Park). Björn Carlborg (näringslivskonsult hos kommunen) och Sven-Erik Frederiksen och Magnus Björkman som äger Tension och Megafront tillsammans.

USA-resan:

Megafront ordnade resan och köpte in flygbiljetterna. Anders Hedlunds och Björn Carlborgs biljetter för 39 216 kronor betalade kommunen, via näringslivskontoret och FDP. Först åkte de fyra till San Francisco. De skulle besöka en femdagars spelutvecklarmässa som hölls mellan den 19-23 mars.

Den 21 mars betalade Hedlund in sig på konferensområdet. I fyra nätter bodde de på hotell i San José under bolagsnamnet "Falcon Digital Palls". Den 23 mars åkte gruppen vidare. De hyrde en bil och körde till den lilla kustorten San Simeon och besökte museet Hearst Castle, den kände finansmannen William Hearsts slott. De besökte Universal studios i Hollywood under en heldag för att se 3-D-filmer. De åkte till Santa Barbara för att träffa representanter för Alias Wavefront som skulle leverera programvara. Sällskapet sov över i Santa Monica och sista natten bodde de på ett hotel nära flygplatsen i Los Angeles. Resan tog tio dagar. Carlborg säger att de var på spelutvecklarmässan under två dagar och nämner tre bolag som de besökte: Muse communications, Silicon Graphics och Alias Wavefront.

n Vad var syftet med resan?

- Syftet var att etablera samarbeten och nyföretagande i den digitala branschen, säger Anders Hedlund.

n Uppnådde ni det syftet?

- Det kan jag inte svara på. Ställ den frågan till Björn Carlborg. Men vi borde ha gjort flera sådana här resor. Vi hade inte så mycket medel och måste snåla. I uppdraget från EU krävdes det att vi skulle etablera internationella samarbeten, säger Hedlund.

Näringslivskonsulten Björn Carlborg säger att det var en studieresa. Och att den gjordes inom ramen för kommunens satsning på profilområdet Media.

- Vi ville se vad man gjorde på andra håll och då gärna ledande digital teknik, kommersiellt och inom underhållningsindustrin. Den största och mest intressanta mässan fanns strax utanför San Francisco. Det har gått bra för mediaområdet i Falun, men man kan inte säga att det är tack vare en enskild mässa. Vi var nöjda med den, säger Björn Carlborg.

Efter resan blev det fart på samarbetet mellan Tension och Falun Digital Park. Pengar från det kommunala bolaget flöt in på Tensions konto varje månad. Som minst fick de 250 000 kronor, som mest 535 000 kronor per månad. Under 16 månader kom 6,1 miljoner kronor in på Tensions konto från det kommunägda Falun Digital Park.

Vad kan man då säga om resan? Om Carlborg och Hedlund blivit bjudna på resan av Tension/Megafront hade det luktat mutor lång väg. År 2001 dömdes två politiker i Jämtland för mutbrott efter en konferensresa till Helsingfors där de samtidigt passade på att titta på VM-ishockey.

Den som bjöd på resan var ett anbudsgivande företag. I det här fallet har inte vd:n och tjänstemannen fått resan betald av en kund. Däremot har kommunens bolag stuckit pengar i näven på leverantören (125 000 kronor) och Megafront har beställt biljetterna. Megafront/Tension har betalt för sina biljetter och FDP och näringslivskontoret har betalt för sina utgifter. Kostnaderna har kommuninvånarna (ovetandes) stått för.

I Falu kommuns policy mot mutor från 2004 står det att " Det är viktigt att observera att anställda som ägnar sig åt myndighetsutövning (tillståndsgivning, inspektion med mera) samt till exempel upphandlare är särskilt integritetskänsliga". I policyn står det vidare: "Särskild försiktighet bör iakttas vid personlig vänskap. Redan vänskapen i sig kan påverka tjänsteutövningen. Sådana förmåner som parterna i transaktioner personligen brukar bekosta och ge varandra, betraktas som en vänskapsgåva och är ingen muta. De grundläggande kraven på saklighet och opartiskhet ska alltid beaktas. I beslutssituationer ska även jävsfrågan uppmärksammas i en sådan relation."

Det går även att vända på perspektivet. USA-resan kanske var en högst nödvändig tur för att näringslivet i Falun skulle kunna utvecklas? I så fall handlade det bara om "marknadsföring och kontakter, kreativ mötesplats" som det står i resehandlingarna som Ulf Elgemyr attesterade.

Hur har det gått för den skattesponsrade

spelutbildningen på regementet?

----------------------------------------

I morgon granskar vi hur många studenter

som har fått jobb.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons