Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten sänks förboende i Dalarna

Annons

Det framgår av regeringens lista över propositioner som ska läggas fram i riksdagen före sommaren och bekräftas av både vänsterpartiet och miljöpartiet.

- Det är bara detaljer som återstår, säger miljöpartiets Yvonne Ruwaida.

Förslaget att höja grundavdraget för människor som bor i vissa områden, ett så kallat glesbygdsavdrag, har drivits av miljöpartiet. Partiet har velat införa ett avdrag på 3 000 kronor utöver det vanliga grundavdraget för framförallt boende i Norrlands glesbygd. Skattesänkningen ingår i den gröna skatteväxlingen.

En utredning sågade dock förslaget förra året och hävdade att det fanns bättre sätt att stimulera regional utveckling, till exempel ytterligare sänkningar av företagens arbetsgivaravgifter. Det konstaterades dock att det inte finns några juridiska hinder för glesbygdsavdraget.

I budgetpropositionen i höstas skrev regeringen att frågan ska beredas vidare, men tillade att "bedömningen kvarstår att skattestimulansen i första hand skall ha formen av ett förhöjt grundavdrag i stödområde A". Stödområdet omfattar en rad kommuner i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Ruwaida uppger att en uppgörelse mellan regeringen och samarbetspartierna i princip nåddes redan i höstens budgetförhandlingar. Allt ska enligt henne vara klart innan de tre parterna börjar förhandla om den ekonomiska vårpropositionen senare i vår.

Vänsterpartiet är inte förtjust i glesbygdsavdraget och hade hellre sett andra stimulansåtgärder, men tror ändå att avdraget kommer att förverkligas.

(TT)

Mer läsning

Annons