Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärsläckning införs

Annons

Metoden är effektiv för håltagning och skärning i alla typer av material. Metoden ger ingen värme och kan därför användas vid räddningsinsatser i explosiva och brandfarliga miljöer.

Skärsläckaren kan ses som ett komplement för tidigare indragen personal. Tidigare ingick fem man i utryckningsgruppen men besparingar har lett till att gruppen numer består av fyra brandmän.

Enligt reglerna är det en man för lite för att rökdykning ska tillåtas. Det innebär att utryckningsgruppen tvingas vänta med rökdykning tills förstärkning kommit från Gustafs och Stora Skedvi. I det läget kan skärsläckaren spela en avgörande roll för att rädda liv och ekonomiska värden.

- Men vi har haft tur hittills och klarat oss utan bränder där det krävts rökdykare, säger Stefan Wengelin.

Räddningsstationen i Säter fick totalt färre antal larm förra året jämfört med 2004. Men antalet trafikolyckor mer än fördubblades från tio stycken 2004 till tjugofyra stycken förra året samtidigt som antalet bränder ökade.

Antalet så kallade prio 1 - larm (akutbilen) minskade från 109 stycken 2004 till 75 larm förra året. Automatiska larm har minskat från 36 till 20.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons