Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta straff för Nokas-rånare

Annons

Det blev överlag skärpta straff för dem som deltog i det så kallas Nokas-rånet i Stavanger 2004 när Norges högsta domstol behandlade fallet.

Tio av de tolv som dömts för rånet, då en polisman dödades, fick sina straff från tingsrätten skärpta.

Huvudmannen, den 31-årige David Toska, döms till 18 års fängelse. Det är tre år mer än vad hovrätten kom fram till men ett år kortare än den ursprungliga domen från tingsrätten i Stavanger.

Alrich Schumann, den man som avfyrade de dödande skotten mot polismannen, fick sin dom på 16 år fastställd. Domen skärps dock genom den förvaringsklausul som finns i norsk rättsskipning och innebär att straffet kan förlängas på obestämd tid, i detta fall med minst tio år. Klausulen kan förvandla ett tidsbestämt straff till något som bokstavligen liknar livstidsstraff.

En av de dömda, 25-årige Ikmet Kodzadziku, är svensk medborgare från Göteborg. Han dömdes i tingsrätten till 15 års fängelse, fick straffet sänkt till elva år i hovrätten men döms nu till 13 års fängelse. Kodzadziku anses ha anknytning till den så kallade Naserligan.

Rånet mot Norsk kontantservice (Nokas) i Stavanger 5 april 2004 är det största i Norges historia. Av bytet på motsvarande över 65 miljoner svenska kronor har bara en mindre del återfunnits.

TT

Mer läsning

Annons