Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpladdad granat

Annons

I går inleddes ammunitionsröjningsarbetet på Myranområdet. Under fyra veckor ska militären och Fortifikationsverket arbeta med att säkra fyra områden där man haft övningar. De började på ett fält ett par hundra meter från Järlinden och Svärdsjögatan. Sent i går eftermiddag hittades den första granaten. Försiktigt grävde militärerna fram en åtta centimeters spränggranat tillverkad på 1920-talet. Den har skjutits iväg under någon övning på 20-30-talet och legat odetonerad sedan dess.

- Metallhöljet är rostigt men krutet är aktivt som när den sköts iväg, sade Leif Örum vid Fortifikationsverket.

Troligtvis har många gått över den skarpladdade granaten under årens lopp. Men ammunitionen är inte så stötkänslig så att den exploderar vid små rörelser i marken.

- Om man tänt en eld för att grilla korv, då hade den kunnat expodera, sade Leif Örum.

Ammunitionsröjarna från Ystad, Skövde och Ronneby har fått noggrann information om var de ska leta. I oktober förra året letades fälten i genom. Det gjordes med hjälp av sökutrustning som ger utslag för magnetiska föremål. GPS-sändare registrerade rätt position. Apparaturen talade också om hur djupt föremålen låg.

Problemet är att den här tekniken inte bara ger utslag för ammunition utan även för som spikar och hästskor. Därför blir det många onödiga grävningar tills man hittar det man letar efter.

När granaten som hittades i går ska oskadliggöras kommer man att behöva stänga av riksväg 80. Granaten kommer att sprängas på plats och det behövs en skyddsradie på 400 meter.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons