Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpa reaktioner mot Säpo-samarbete

Annons

Säpos samarbete med bostadsbolag väcker starka reaktioner. Miljöpartiet kräver att riksdagspartierna får insyn i verksamheten.

Hyresgästföreningen begär också att samarbetet redovisas för de berörda.

Kravet kommer sedan det blivit känt att Säkerhetspolisen (Säpo) kontaktat flera bostadsbolag i landet och samarbetar med de kommunala bostadsbolagen i Göteborg i syfte att leta efter misstänkta terrorister. Exakt hur det sker vill Säpo inte berätta.

Men verksamheten riktar sig i praktiken generellt mot invandrartäta områden med många muslimer, befarar Mehmet Kaplan, miljöpartiets ledamot i riksdagens justitieutskott.

Ett skäl till det är att bostadsbolagen, enligt Kaplan, inte har tillräcklig kompetens för att hantera Säpos information.

Han kräver besked av justitieminister Beatrice Ask (m) om hur hon tänker agera för att säkerställa att riksdagspartierna får insyn i samarbetet. Kaplan vill också ha en garanti om att Säpos arbete inte bidrar till islamofobi.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman betecknar i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion samarbetet som potentiellt "oerhört allvarligt" och vill att det redovisas.

Justitieministern själv överraskades av nyheten om samarbetet.

Eftersom hon inte satt sig in i samarbetet ännu, värjer sig Ask mot att lova insyn i verksamheten eller att Säpos arbete inte ska bidra till islamofobi.

TT: Finns det ingen risk att oskyldiga drabbas?

Ask påpekar att det bor människor med olika religioner i de aktuella bostadsområdena.

TT

Mer läsning

Annons