Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp protest gav resultat

Annons

-Det är positivt att Vägverket tänker till och undersöker om det finns alternativ, säger Malungs kommunalråd Kurt Podgorski (s) som står bakom protesten till Vägverket.

För många ungdomar i Västerdalarna skulle det bli både krångligare och dyrare att ta körkort om teoriprovet centraliseras till förarprovskontoret i Falun som föreslagits.

-Förutom våra körkortsaspiranter från den egna kommunen har vi en hel del ungdomar från Vansbro kommun som gör sina teoriprov i Malung. Sämre skulle det också bli för de som kommer från andra orter till Malung och går på intensivkurs för att ta körkort, säger Kurt Podgorski.

Enligt det besked som Malungs kommun nyligen fick ska teoriproven i Malung upphöra vid årsskiftet. Körkortsaspiranter tvingas då åka till Falun för att göra sitt prov.

20-45 mils resa för dem som inte hunnit ta körkort anses av Vägverket som "skäligt reseavstånd". De som kuggas får resa igen, en eller rentav flera gånger. Även de som tar mopedkörkort måste göra samma resa för teoriprovet.

Malungs kommun undrade vad som Vägverket anser skäligt i sammanhanget. Skulle det vara skäligt om körkortsaspiranter i Falun tvingas åka till Gävle eller Uppsala för att göra prov?

Kommunen var också ytterst förvånad över att en statlig myndighet, som arbetar med service för medborgarna, förutsätter att enda vägen till bättre ekonomi är nedläggning.

I andra sammanhang går det att ha distansutbildning och -prov med modern IT-teknik. Till exempel har i Malung vuxenutbildningen stor erfarenhet av sådan verksamhet i samarbete med högskolor.

Direktör Tom Ramstedt vid Vägverkets huvudkonor i Borlänge är ansvarig för enheten för förarutbildning:

-Vi har förstått att den här servicen har större betydelse ute i landsbygden än vi trodde. Nu jobbar vi med att försöka hitta ett webb-baserat teoriprov. Kan vi sedan finna en billig och bra lösning med lämplig lokal och tillgång till datorer så tror jag att vi kan behålla proven på fler orter, säger Ramstedt.

Han säger vidare att Vägverkets IT-avdelning räknar med att framåt sommaren ha klart ett webb-baserat teoriprov, som ska kunna genomföras bara det finns datorer och lokal.

Cirka 200 teoriprov avläggs årligen i Malung. Enligt Vägverket har den verksamheten gått back med 30000 kronor om året.

-Men det måste ändå vara enklare och billigare att en person åker upp från Falun någon gång i månaden, än att 200 ska åka andra vägen, säger Kurt Podgorski.

Även fler provorter i Dalarna, bland annat Mora, riskerar att bli av med teoriproven.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons