Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot Olmert

Annons

Israels redan impopuläre premiärminister Ehud Olmert får ytterligare en skopa inhemsk kritik för sin hantering av förra sommarens krig i Libanon.

"De svåra misslyckandena nådde tyvärr intolerabla nivåer", skriver Israels riksrevisor Micha Lindenstrauss i sin rapport.

Han underkänner fullständigt Olmerts och den övriga politiska och militära ledningens beslutsfattande och bedömning av läget. Särskilt illa var det att ledarna försummade att skydda israeliska civila, anser Lindenstrauss.

"Landets ledare satsade sin mesta tid på krigsansträngningarna, inte på hemmafronten som utsattes för omfattande angrepp redan i krigets inledning", heter det i rapporten som överlämnades till parlamentets talman.

Hizbollah sköt drygt 4|000 raketer mot norra Israel under kriget. Angreppen dödade 41 civila, drev en miljon människor på flykt och lamslog den norra landsändan. Israels bombningar i Libanon dödade över 1|200 människor.

Israels ÖB och försvarsminister har redan avgått till följd av kriget, och pressen är hård på Olmert att göra detsamma. I augusti väntas en rapport om kriget från den oberoende Winograd-kommissionen, som kan bli "sista spiken i kistan" för premiärministern.

TT

Mer läsning

Annons